Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction to Public International Law (MEP / IPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / IPL - Introduction to Public International Law, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Úvod do mezinárodního práva. Jeho povaha a vývoj. Prameny mezinárodního práva - obyčej, smlouva.2. Obecné zásady právní. Mezinárodní a národní právo. Monismus a dualismus.3. Subjekty - státy, mezinárodní organizace, jiné právnické osoby. Jednotlivci.4. Státy - území, státní hranice, Vzdušný prostor. Kosmický prostor.5. Mořské právo.6. Státní pravomoc. Státní úřady.7. Diplomatické a konzulární právo.8. Odpovědnost v mezinárodním právu.9. Smluvní právo I - vznik smluv, výhrady. Platnost. Výklad.10. Smluvní právo II - smlouvy a třetí státy, důvody neplatnosti, ukončení smluv..11. Pokojné řešení mezinárodních sporů.12. Užití síly v mezinárodním právu.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné ke správnému pochopení základních institutů mezinárodního práva, jeho odlišností od práva národního a způsoby jeho aplikace.

Literatura

Dixon, M. Textbook on International Law, 6th edition. Oxford University Press, 2007. Harris, D.J. Cases and Materials on International Law, 6th. Edition. Thomson, 2004. Brownlie, I. Principles of Public International Law, 7th edition. Oxford University Press, 2008.

Požadavky

Ukončení probíhá písemnou zkouškou.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Pavel Bureš, Ph.D.JUDr. Ondřej Svaček, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Pavel Bureš, Ph.D.JUDr. Ondřej Svaček, Ph.D.