Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní právo investic (MEP / MPI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / MPI - Mezinárodní právo investic, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Úvod. Základní pojmy mezinárodního ekonomického práva, jeho zvláštnosti ve vztahu k mezinárodnímu právu veřejnému asoukromému.2. Historický úvod do mezinárodního práva investic. Pojem tzv. diagonálních smluv - State contracts, naftové koncese, investiční smlouvy,smlouvy o ekonomickém rozvoji, "kvazi-mezinárodní" dohody. Doktrinární spory o povaze diagonálních smluv.3. Pojem investice - ekonomické a právní hledisko. Pojem mezinárodní investice. Zřizování investice a její likvidace.4. Zacházení s mezinárodními investicemi. Ochrana investice. Národní režim, režim nejvyšších výhod.5. Diplomatická ochrana jako prostředek ochrany investora jeho národním státem proti státu, v němž je investice zřízena. Přehled základníjudikatury Mezinárodního soudního dvora v oblasti diplomatické ochrany.6. Dvoustranné a mnohostranné dohody o ochraně investic. Jejich historický nárůst, obsah a účinnost. Návrh mnohostranné dohody oinvesticích.7. "Neutralizace" normativní pravomoci státu. Smluvní doložky o stabilizaci. Doložka o dodržování smluvních závazků - Umbrella clause.8. Mezinárodní investice a řešení sporů mezi státem a investorem. Jednostranná nadnárodní arbitráž. Contract claims/ Treaty claims.9. Mezinárodní středisko pro řešení sporů z investic (ICSID). Arbitráž ICSID a jiná rozhodčí řízení. Konkurence mezi mezinárodnímrozhodčím řízením a vnitrostátním soudním řízením. Výkon rozhodčích nálezů.10. Mezinárodní odpovědnost státu na základě mezinárodních smluv o ochraně investic. Odpovědnost státu a odpovědnost organizačníchsložek státu.11. Česká republika, spory z investic a mezinárodní arbitráž. Přehled investičních sporů vedených proti ČR.12. Fiktivní případ sporu z investic řešeného mezinárodní arbitráží. Studium případu.13. Fiktivní případ sporu z investic řešeného mezinárodní arbitráží. Samotná realizace rozhodčího řízení.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné ke správnému pochopení základních institutů mezinárodního práva investic, postavení zahraničního investora v přijímacím státu, ochrana zahraničních investic a způsoby řešení sporů na mezinárodní úrovni.

Literatura

Šturma, P. Mezinárodní dohody o ochraně investic a řešení sporů. 2. vydání, Linde. Muchlinski, P. , Ortino, F. and Schreuer. Ch., (eds). The Oxford Handbook of International Investment Law. Oxford: Oxford University Press. Pp. 1282. $240. ISBN: 9780199231386., 2008.

Požadavky

Ukončení probíhá písemnou formou.

Garant

JUDr. Pavel Bureš, Ph.D.