Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diplomatické a konzulární právo (MEP / NDKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / NDKP - Diplomatické a konzulární právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. Název, historický nárys. Pojem diplomacie a pojem, prameny a kodifikace diplomatického práva. Vnitřní a vnější orgány státu vystupující v mezinárodních vztazích. Navázání diplomatických vztahů. Legační právo.2. Funkce diplomacie. Druhy, třídy, hodnosti a tituly šéfů a členů diplomatické mise. Zásada precedence. Diplomatický sbor. Počátek a konec diplomatické funkce u jednotlivých tříd.3. Diplomatické výsady a imunity. Teoretické přístupy, status místností diplomatické mise, jurisdikční imunita. Zákonná úprava českého právního řádu jako odraz mezinárodněprávních norem.4. Zvláštní mise. Konferenční diplomacie. Diplomatické právo mezinárodních organizací. Rozvoj a kodifikace. Legační právo mezinárodních organizací.5. Název, historický nárys, pojem a prameny konzulárního práva.6. Navázání konzulárních vztahů. Konzulární úřad a jeho obvod.7. Konzulární funkce. Počátek a konec funkcí konzulárních úředníků. Konzulární výsady a imunity.8. Diplomatický jazyk. Mezinárodní zdvořilostní pravidla. Státní ceremoniál. Etiketa a diplomatický protokol.9. Diplomatická korespondence - základní zásady, korespondence na úrovni hlavy státu, diplomatické listiny, speciální způsoby předávání informací mezi státy.10. Diplomatická korespondence - diplomatické listiny poloformální a neformální povahy, diplomatické depeše, diplomatická korespondence mezinárodních organizací.11. Status diplomatického a konzulárního úředníka v přijímajícím státu. Daně, clo, přestupky.12. Konzulární funkce - správní, soudní, notářské, matriky, ve věcech dědických, opatrovnictví.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti o navazování diplomatických vztahů a fungování sítě zastupitelských úřadů.

Literatura

David, V., Sladký, P., Zbořil, F. Mezinárodní právo veřejné s kazuistikou (vybrané kapitoly). Leges, 2008. Čepelka, Č., Šturma, P. Mezinárodní právo veřejné. 2. vydání (vybrané kapitoly). C. H. Beck, 2008. Luke, T. Lee. Consular law and practice. 3rd edition. Oxford, 2008. Feltham, R. G. Diplomatic Handbook. 8th edition. MNP, 2004. Denza, E. Diplomatic Law, Commentary on the Vienna Convention on Diplomatic Relations, 2nd edition. Oxford, 2004.

Požadavky

Pro získání kolokvia je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a vypracováním seminární práce.

Garant

JUDr. Pavel Bureš, Ph.D.