Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské právo 1 (MEP / NEP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / NEP1 - Evropské právo 1, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Evropské právo, komunitární právo a úzce unijní právo, acquis communautaire.Formování Evropské unie. Maastrichtská smlouva. Amsterodamská smlouva. Smlouva z Nice.Supranacionální charakter Evropských společenství a Evropské unie.Evropský Parlament a legislativní procedury.Evropská komise. Rada EU. Evropský soudní dvůr. Složení a pravomoci.Prameny evropského právaNadřazenost, přímý účinek a bezprostřední použitelnost norem práva ESNepřímý účinek evropského práva, zvláštní účinky směrnic, odpovědnost států za škodu.Evropské soudnictví.Úloha národních soudů v prosazování práva ES. Prejudiciální řízení.Vnější vztahy Evropské unie.Charta základních práv EU.Lisabonská smlouva - stručný přehled a perspektivy budoucího vývoje.Témata seminářů:Přednost komunitárního právaPřímý účinek komunitárního právaNepřímý účinek a vylučující účinek směrnicOdpovědnost za škodu způsobenou porušením komunitárního práva.Soudní systém a soudní řízení ES/EU. Právo vnějších vztahů

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti nezbytné k pochopení zásad ovládajících fungování Evropské unie a určujících přesah práva ES/EU do vnitrostátního práva. Získané dovednosti jim umožní správně aplikovat evropské právo v prostoru integrované Evropy.

Literatura

Šišková. N., Stehlík, V. Evropské právo I. Ústavní základy EU. Linde, Praha, 2007. Tichý, L. a kol. Evropské právo. 3. vydání. C. H. Beck, Praha, 2006. Pítrová, L., Pomahač, R. Průvodce judikaturou Evropského soudního dvora, díl 1 - 4. Linde, Praha. Týč, V. Základy práva Evropské unie pro ekonomy. 5. aktualizované vydání. Linde, Praha, 2006. Craig, P., Búrca de, G. EU Law: Text, Cases and Materials. Oxford University Press, 2007. Stehlík, V. Řízení o předběžné otázce v komunitárním právu, vybrané kapitoly. UP Olomouc, 2006. Šišková, N. The Process of Constitutionalisation of the EU and Related Issues. European Law Publishing, Groningen, 2008. Hamuĺák, O. Ústavní právo EU - Rukověť pro seminární výuku. VUP, Olomouc, 2008.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné absolvování zápočtového testu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. et doc. JUDr. Naděžda Šišková, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Ondrej Hamuľák, Ph.D.doc. et doc. JUDr. Naděžda Šišková, Ph.D.