Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské soudnictví (MEP / NES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / NES - Evropské soudnictví, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Vzájemný dialog mezi národními soudy a Evropským soudním dvorem v rámci řízení o předběžné otázce podle čl. 234 SES.Odpovědnost státu za škodu způsobenou porušením komunitárního práva a podmínky pro uplatnění nároků jednotlivci.Aplikace práva EU českými soudy. Řízení proti České republice před Evropským soudním dvorem.Uplatnění principu národní procesní autonomie při aplikaci komunitárního práva národními soudy.Podmínky pro přístup jednotlivce k Evropskému soudnímu dvoru v rámci jednotlivých druhů žalob.Další možnosti jednotlivce k uplatnění práv na unijní úrovni a procesní postupy v řízení před Evropským soudním dvorem

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné k ovládnutí problematiky řízení před soudy EU a nezbytné pro správný výběr fóra aplikujícího evropské právo v konkrétních případech.

Literatura

Lenaerts, K., Arts, D., Bray, R. Procedural Law of the European Union. Sweet und Maxwell, London, 1999. Bobek, M., Komárek, J. Passer, J., M., Gillis, M. Předběžná otázka v komunitárním právu. Linde, Praha, 2005. Stehlík, V. Řízení o předběžné otázce v komunitárním právu, vybrané kapitoly. UP Olomouc, 2006. Týč, V., Křepelka, F., Novák, D. Soudnictví v institucionální struktuře Evropské unie. MU, Brno, 2006. Karzel, D. Evropský soudní dvůr. Praktický průvodce. ASPI, Praha, 2006. Siman, M., Slašťan, M. Súdny systém Európskej únie. Bratislava, 2006.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné absolvování písemného kolokvia.

Garant

JUDr. Ondrej Hamuľák, Ph.D.doc. JUDr. Václav Stehlík, LL.M. Ph.D.

Vyučující

JUDr. Ondrej Hamuľák, Ph.D.