Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanismus ochrany lidských práv ... (MEP / NEUO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / NEUO - Mechanismus ochrany lidských práv ..., Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Pojem a atributy lidských práv.Retrospektivní pohled na vývoj ochrany lidských práv v rámci ES/EU.Stávající prameny práva lidských práv v EUVývoj doktríny základních práv v judikatuře Evropského soudního dvora. Lidská práva jako obecná zásada právní.Case-law Lucemburského a Štrasburského soudu.Vztah mezi judikaturou ESD na poli lidských práv a praxí ústavních soudů členských států.Charta základních práv EU.Témata seminářů:Pojem a atributy lidských práv.Stávající prameny práva lidských práv v EU.Case-law Lucemburského a Štrasburského soudu.

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu poskytne studentům informace o možnostech ochrany lidských práv v rámci různých evropských systémů ochrany, které jim umožní efektivnější řešení budoucích kauz s lidskoprávním rozměrem.

Literatura

Šišková, N. Dimenze ochrany lidských práv v EU. 2. vydání. Linde, Praha, 2008. Šišková, N. Evropská unijní ochrana lidských práv. Linde, Praha, 2001. Harris, D.J. et al. Law of the European Convention on Human Rights. OUP, 2009. Šturma, P. Mezinárodní a evropské kontrolní mechanismy v oblasti lidských práv. C. H. Beck, 2. vydání, Praha, 2003. Sudre, F. Mezinárodní a evropské právo lidských práv. MU, Brno, 1997. Svák, J. Ochrana ĺudských práv (z pohĺadu judikatúry štrasburských orgánov ochrany práv). EuroKodex, Bratislava, 2006.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

doc. et doc. JUDr. Naděžda Šišková, Ph.D.

Vyučující

doc. et doc. JUDr. Naděžda Šišková, Ph.D.