Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní právo soukromé (MEP / NMPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / NMPS - Mezinárodní právo soukromé, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Historické dimenze vývoje MPS2. Normy a prameny MPS3. Vybrané teoretické a metodické přístupy k MPS jako vědecké disciplíně4. Rámec unifikačního a harmonizačního procesu v rámci MPS5. Střety právních řádů a jejich řešení v globálním kontextu6. Kolizní problematika soukromoprávních vztahů s mez. prvkem7. Kolizní problematika soukromoprávních vztahů s mez. prvkem8. Evropská legislativa a její vliv na kolizní právo9. Mezinárodní právo procesní soukromé10. Řešení sporů vznikajících ze soukromoprávních vztahů s mezinárodním prvkem mimo justiční soustavy11. Evropská dimenze procesního práva12. MPS v prostředí elektronické komunikaceTémata seminářů:1. Historie, úvod, vymezení MPS2. Prameny v MPS a jejich vzájemný vztah3. Kolizní problematika soukromoprávních vztahů s mez. prvkem4. Závazkové vztahy s mezinárodním prvkem5. Pravomoc a příslušnost ve vztazích s mezinárodním prvkem6. Uznání a výkon rozhodnutí v MPS

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti problematiky vztahů s mezinárodním prvkem.

Literatura

Kučera, Z. Mezinárodní právo soukromé. 6. vydání. Brno, 2004. Rozehnalová, N. České mezinárodní právo soukromé - otázky dnešní i budoucí. Mezinárodní právní revue (International Law Review). 2001. č. 3 str. 47-56. Pauknerová, M. Evropské mezinárodní právo soukromé. C. H. Beck, Praha, 2008. Pauknerová, M. Evropské mezinárodní právo soukromé a procesní - aktuální otázky. Právní rozhledy, v příloze Evropské právo. 9/2000. Rozehnalová, N., Týč, V., Novotná, M. Evropské mezinárodní právo soukromé. AUB Iuridica No.206. MU, Brno, 1998. Rozehnalová, N., Týč, V. Evropský justiční prostor. MU, Brno, 2003.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a absolvování písemného testu. K získání zkoušky je nezbytné absolvování ústní zkoušky vedené vyučujícím, a to se znalostí získaných v předmětu Mezinárodní právo soukromé.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Miluše Hrnčiříková, Ph.D.JUDr. Mag. iur. Michal Malacka, Ph.D., MBAMgr. et Mgr. Lukáš Ryšavý

Vyučující

JUDr. Miluše Hrnčiříková, Ph.D.JUDr. Mag. iur. Michal Malacka, Ph.D., MBA