Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní právo veřejné (MEP / NMPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / NMPV - Mezinárodní právo veřejné, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Historie mezinárodního práva a jeho vědy. Vznik obecného mezinárodního práva. Tradiční mezinárodní právo.2. Základní pojmy mezinárodního práva. Právní charakter mezinárodního práva a jeho zvláštnosti.3. Prameny mezinárodního práva. Mezinárodní obyčej. Mezinárodní právo smluvní.4. Subjekty mezinárodního práva. Státy, povstalci, zvláštní politické útvary.5. Mezinárodněprávní postavení státních orgánů pro mezinárodní styky.6. Mezinárodní organizace a postavení jednotlivců v mezinárodním právu.7. Mezinárodněprávní ochrana lidských práv.8. Právní režim mezinárodních prostorů. Mořské právo. Právní režim Antarktidy, kosmického prostoru a nebeských těles.9. Mezinárodněprávní odpovědnost. Základní principy a obsah odpovědnostní povinnosti. Donucení v mezinárodním právu.10. Řešení mezinárodních sporů smírnou cestou.11. Právo ozbrojených konfliktů. Agrese a mezinárodní terorismus12. Mezinárodní trestní soudnictví.Témata seminářů:Základní pojmy mezinárodního práva.Dispozitivní a kogentní pravidla. Poměr práva mezinárodního k právu vnitrostátnímu.Prameny MP. Mezinárodní právo smluvní1.Mezinárodní právo smluvní 2.Subjekty mezinárodního práva. Stát jako subjekt MP.Diplomatické a konzulární právo.Právo mezinárodních orgánů a organizací.Právní režim mezinárodních prostorů. Mořské právo. Vzdušný prostor.Mezinárodní právo trestní.Mezinárodněprávní odpovědnost. Základní principy.Řešení mezinárodních sporů.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné ke správnému pochopení základních institutů mezinárodního práva, jeho odlišností od práva národního a způsoby jeho aplikace.

Literatura

David, V., Sladký, P., Zbořil, F. Mezinárodní právo veřejné s kazuistikou (vybrané kapitoly). Leges, 2008. Malenovský, J. Mezinárodní právo veřejné, jeho obecná část a poměr k jiným právním systémům, zvláště právu českému. 5. vydání. Doplněk, 2008. Potočný, M., Ondřej, J. Mezinárodní právo veřejné. Zvláštní část. 5. vydání. Praha, C. H. Beck, 2006. Čepelka, Č., Šturma, P. Mezinárodní právo veřejné. 2. vydání (vybrané kapitoly). C. H. Beck, 2008. Seidl-Hohenveldern, I. (překlad Pauknerová, M.). Mezinárodní právo veřejné. 3. vydání. ASPI Publishing, 2006.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím a absolvování zápočtového testu. Podmínkou pro účast na ústní zkoušce je získání zápočtu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Pavel Bureš, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Ondřej Svaček, Ph.D.