Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropský unijní prostor svobody, bezp... (MEP / NPSBP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / NPSBP - Evropský unijní prostor svobody, bezp..., Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:Obecná charakteristika prostoru svobody,bezpečnosti a práva a jeho strukturální elementyAcquis Schengenu a jeho analýza. Podstata Schengenského mechanismu.Schengenský informační systém. Integrace acquis schengenu do komunitárního práva. Přehled právních nástrojů a opatření.EU jako prostor bez vnitřních hranic. Evropské občanství, status rezidentů, postavení občanů z třetích států.Společná azylová politika (Dublinské standarty). Společná imigrační a vízová politika.Soudní spolupráce v občanskoprávních věcech a komunitarizace soukromoprávní části třetího pilíře po Amsterodamu a další vývoj.Organizace a fungování Europolu.Soudní spolupráce ve věcech trestních. Vzájemná pomoc ve věcech trestních v rámci EU. Společné vyšetřovací týmy. Eurojust a evropská soudní síť.Unijní dimenze zvláštních forem spolupráce

Získané způsobilosti

Studenti by si absolvováním tohoto předmětu měli osvojit doplňující znalosti o budování jednotného justičního a bezpečnostního prostoru v rámci Evropské unie.

Literatura

Pauknerová, M. Evropské mezinárodní právo soukromé. C. H. Beck, Praha, 2008. Kloučková, S., Fenyk, J. Mezinárodní justiční spolupráce v trestních věcech. Linde, Praha, 2005. Pikna, B. Vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek v evropském právu, 3. vydání. Linde, Praha, 2006. Peers, S. EU Justice and Home Affairs Law. 2nd edition. OUP, New York, 2006.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné absolvování písemného kolokvia.

Garant

doc. et doc. JUDr. Naděžda Šišková, Ph.D.

Vyučující

doc. et doc. JUDr. Naděžda Šišková, Ph.D.