Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rom I, II -VO (MEP / ROM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / ROM - Rom I, II -VO, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Evropské mezinárodní právo soukromé (úvod, pojem, prameny)Kolizní problematika smluvních a mimosmluvních závazkových vztahů (vývoj práva EU k současné podobě kolizní úpravy v římských nařízeních)Nařízení Řím I (osobní, věcná, místní, časová působnost; smluvní závazkové vztahy - pojem, definice, volba práva)Nařízení Řím II (osobní, věcná, místní, časová působnost; mimosmluvní závazkové vztahy - pojem, definice, volba práva)Úprava smluvních a mimosmluvních závazkových vztahů na úrovni vybraných členských států EUOstatní římská nařízení a vztah k členským státům EUEuropäisches Internationales Privatrecht (Einführung, Begriff, Quellen)Kollisionsfragen im Rahmen der vertraglichen und außervertraglichen Schuldverhältnisse (Entwicklung des EU-Rechts zum heutigen Stand in den Römischen Verordnungen)Rom-I-Verordnung (persönlicher, sachlicher, örtlicher, zeitlicher Anwendungsbereich; Vertragliche Schuldverhältnisse - Konzept, Begriff, Rechtswahl)Rom II-Verordnung (persönlicher, sachlicher, örtlicher, zeitlicher Anwendungsbereich, außervertraglichen Schuldverhältnisse - Konzept, Begriff, Rechtswahl)Regelung der vertraglichen und außervertraglichen Schuldverhältnisse auf der Ebene der ausgewählten EU-MitgliedstaatenAndere Römische Verordnungen und die Beziehung zu den EU-Mitgliedstaaten

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají základní znalosti o evropském mezinárodním právu soukromém a osvojí si správné užívání odborné cizojazyčné terminologie a budou schopni se orientovat v problematice určení rozhodného práva v smluvních a mimosmluvních závazkových vztazích, resp. v ostatních přeshraničních soukromoprávních vztazích.

Literatura

Bürgerliches Gesetzbuch,Auflage: 73., neubearbeitete Auflage. C.H.Beck, 2014. Brödermann,Rosengarten. Internationales Privat- und Zivilverfahrensrecht (IPR/IZVR), Vahlen; Auflage: 6., überarbeitete. 2012. Rauscher, T. Internationales Privatrecht,Auflage: 4., neu bearbeitete Auflage. C.F. Müller, 2012. Internationales Vertragsrecht: Rom I-VO, CISG, CMR,Auflage: 2. C.H.Beck, 2011.

Požadavky

Pro získání kolokvia je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím, aktivní participace, plnění úkolů stanovených vedoucím a zpracování konkrétního případu. Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

Mgr. et Mgr. Lukáš Ryšavý