Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva EU (MEP / ZPES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / ZPES - Základy práva EU, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Úvod - Vznik ES/EU. Historický vývoj, cíle Společenství a EU.Instituce EU a jejich charakteristika.Prameny práva EUZásady aplikace komunitárního práva.Vynucení komunitárního práva na národní úrovni a na úrovni EU.Společný trh a jednotný vnitřní trh.Volný pohyb zboží.Volný pohyb osob.Svoboda usazování (podnikání) a poskytování služeb.Volný pohyb kapitálu, EU jako měnová unie.Hospodářská soutěž.Témata seminářů:Vznik a vývoj ES/EU. Instituce EU a jejich charakteristika.Prameny práva EU. Zásady aplikace komunitárního práva.Vynucení komunitárního práva na národní úrovni a na úrovni EU.Společný trh a jednotný vnitřní trh.Volný pohyb zboží.Volný pohyb osob.Svoboda usazování (podnikání) a poskytování služeb.Volný pohyb kapitálu, EU jako měnová unie.Hospodářská soutěž.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti nezbytné k pochopení zásad ovládajících fungování Evropské unie a určujících přesah práva ES/EU do vnitrostátního práva. Získané dovednosti jim umožní správně aplikovat evropské právo v prostoru integrované Evropy. Dobrá znalost ekonomicko-právních faktorů realizace základních svobod vnitřního trhu, znalost pravidel fungování hospodářské soutěže navíc zvýší potenciál studenta uspět v konkurenčním boji na pracovním trhu jak ve veřejné, tak v soukromé sféře.

Literatura

Šišková, N., Stehlík, V. Evropské právo I. Ústavní základy EU. Linde, Praha, 2007. Týč, V. Základy práva Evropské unie pro ekonomy, 4. vydání. Linde, Praha, 2004. Tichý, L. a kol. Evropské právo. 3. vydání. C. H. Beck, Praha, 2006. Hamuĺák, O. Ústavní právo EU - Rukověť pro seminární výuku. VUP, Olomouc, 2008.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře, úspěšné absolvování zápočtového testu a písemné zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. JUDr. Václav Stehlík, LL.M. Ph.D.

Vyučující

JUDr. Ondrej Hamuľák, Ph.D.JUDr. Michal Petr, Ph.D.doc. JUDr. Václav Stehlík, LL.M. Ph.D.