Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gymnastika s didaktikou (PDF / KTGYM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PDF / KTGYM - Gymnastika s didaktikou, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Využití základní gymnastiky při realizaci vyučovací jednotky TV. Základy odborné terminologie a možnosti její výuky. Grafický záznam pohybu v praxi učitele. Základní cvičební tvary z oblasti akrobacie a cvičení na nářadí vhodných pro realizaci na 1. stupni škol, jejich správné provedení, rozlišení chyby, aplikace korekčních metod a postupů. Dopomoc a záchrana u daných pohybových dovedností.Akrobacie: kotouly, stoje (na lopatkách, na rukou), přemet stranou, dopomoc a záchrana v akrobacii.Přeskok: průpravná cvičení pro nácvik gymnastického odrazu a doskoku, skrčka, roznožka, dopomoc a záchrana při přeskocích.Hrazda: základní polohy, přešvihy, výmyk, sešin, dopomoc a záchrana při cvičení na hrazdě.Kladina: rovnovážná cvičení jako příprava pro cvičení na kladině, chůze s obměnami a s doprovodnými pohyby paží, obraty, rovnovážné polohy, náskoky a seskoky seskoky, klus, poskoky, dopomoc a záchrana při cvičení na kladině.

Získané způsobilosti

Získané způsobilostiStudent získá kompetence učit vybrané gymnastické cvičební tvary dle doporučovaných metodických postupů (akrobacie, přeskok, hrazda, kladina). Umí posoudit kvalitu provedení daných pohybových dovedností, vyhodnotit zjevné příčiny chyb a zvolit správný korekční postup. Umí dodržovat bezpečnostní zásady při cvičení na nářadí, zná dopomoc a záchranu při výuce dovedností z oblasti základů akrobacie a cvičení na nářadí v kontextu RVP ZV. Dokáže demonstrovat pohybové dovednosti na požadované úrovni. Správně užívá tělocvičné názvosloví, dokáže vytvořit záznam pohybu.

Literatura

Miklánková, L. (2012). Tělesná výchova na 1. stupni základních škol: (základní gymnastika). Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Miklánková, L. (2013). Základy gymnastiky: akrobacie a cvičení na nářadí (nejen) pro 1. stupeň základních škol. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Appelt, K., Libra, M., & Stejskalová, I. (2004). Základy názvosloví tělesných cvičení. Praha: Palestra. Zitko, M. (1998). Akrobacie. Praha: Česká asociace Sport pro všechny. Zámostná, A., Mazurovová, Z., Procházková, J., Svatoň, V., Zítko, M., Knorre-Vlasáková, N., & Libra, M. (1997). Gymnastika: akrobacie a cvičení na nářadí. Praha: Svoboda. Miklánková, L. (2010). Kouzelné noty ve školní družině. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Nitka, J. Pohybová příprava. Olomouc: UP, 1997. Miklánková, L., & Bednářová, H. (2010). Písnička si hraje s námi. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Krištofič, J. (2006). Pohybová příprava dětí. Praha: Grada Publishing. Všeobecná gymnastika. Zítko, M. Akrobacie I. VHS. 2000. Zítko, M.& Chrudimský, J. Akrobacie II. VHS. 2005. Zítko, M. Kompenzační cvičení. Praha: NS, 1998. Zítko, M. Všeobecná gymnastika (speciální učební texty). Praha: ČASPV, 2000.

Požadavky

- aktivní účast ve výuce, - osvojení řízení segmentů VJ TV s využitím základní gymnastiky, osvojení metodiky a praktické zvládnutí dopomoci a záchrany v akrobacii a cvičení na nářadí,- seminární práce : příprava na rušnou, průpravnou a závěrečnou část VJ TV včetně využití odborné terminologie,- Praktické úspěšné zvládnutí jednotlivých prvků s dopomocí a záchranou - kotoul vpřed, kotoul vzad, stoj na rukou, přemet stranou, přeskok - roznožka, skrčka, kladina - volná sestava s povinnými prvky: obrat, rovnovážná poloha, skok, chůze s obměnami, hrazda - výmyk a sešin se záchranou.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Miklánková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Miklánková, Ph.D.