Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gymnastika s didaktikou (PDF / PTGYM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PDF / PTGYM - Gymnastika s didaktikou, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní cvičební tvary, jejich správné provedení, nácvik ukázkového provedení, názorná aplikace metody pohybového kontrastu.Akrobacie: kotouly, stoje (na lopatkách, na hlavě, na rukou), přemet stranou (vlevo, vpravo)Přeskok: průpravná cvičení pro nácvik gymnastického odrazu z trampolínky, gymnastický odraz a doskok, skrčka, roznožka.Hrazda: základní polohy, přešvihy, výmyk, sešin, podmet.Kladina: různé druhy chůze s doprovodnými pohyby paží a obraty, rovnovážné polohy, náskoky, seskoky, klus, poskokyDodržování bezpečnostních zásad, nácvik konkrétních technik, dopomoci, záchrany.Chyba a motorické učení, rozlišení příčiny a následku chyby, formulace korekčních instrukcí.Vybrané metodicko-organizační formy: hromadné, skupinové cvičení, variabilní provoz, doplňková cvičení.Didaktické řídící styly.Programové učební postupy, problémové, kreativní učení.(Jednotlivá témata se prolínají a jsou často součástí několika vyučovacích jednotek.)

Získané způsobilosti

Student získá kompetenci učit vybrané gymnastické cvičební tvary dle doporučovaných metodických postupů (akrobacie, přeskok, hrazda, kladina). Umí posoudit kvalitu stěžejních částí pohybu, označit zjevné příčiny chyb a navodit správnou korekční instrukci. Umí dodržovat bezpečnostní zásady při cvičení na nářadí, zná dopomoc. Vhodně zařazuje metodicko - organizační formy a uplatňuje didaktické řídící styly. Dokáže demonstrovat pohybové dovednosti na požadované úrovni. Správně užívá tělocvičné názvosloví.

Literatura

Miklánková, L., & Bednářová, H. (2010). Písnička si hraje s námi. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Miklánková, L. (2012). Tělesná výchova na 1. stupni základních škol: (základní gymnastika). Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Miklánková, L. (2013). Základy gymnastiky: akrobacie a cvičení na nářadí (nejen) pro 1. stupeň základních škol. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Appelt, K., Libra, M., & Stejskalová, I. (2004). Základy názvosloví tělesných cvičení. Praha: Palestra. Krištofič, J. Pohybová příprava dětí (koordinační a kondiční gymnastická cvičení). Praha: Grada, 2006. Nitka, J. Pohybová příprava. Olomouc: UP, 1997. On-line katalogy knihoven. Svatoň, V. et al. Gymnastika - akrobacie a cvičení na nářadí. Praha: NS, 1997. Zítko, M.& Chrudimský, J. Akrobacie II. VHS. 2005. Zítko, M. Kompenzační cvičení. Praha: NS, 1998. Zítko, M. Všeobecná gymnastika (speciální učební texty). Praha: ČASPV, 2000.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, didaktický výstup - organizace a praktické vedení zvoleného segmentu gymnastické VJ TV, osvojení metodiky a praktické zvládnutí dopomoci a záchrany v akrobacii a cvičení na nářadí. Praktické úspěšné zvládnutí jednotlivých prvků - kotoul vpřed, kotoul vzad, stoj na rukou se záchranou, přemet stranou, přeskok - roznožka, skrčka, kladina - volná sestava s povinnými prvky: obrat, rovnovážná poloha, skok, chůze s obměnami, hrazda - výmyk a sešin se záchranou. Písemný test z odborné terminologie v tělesné výchově.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Miklánková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Miklánková, Ph.D.