Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny soukromého práva (SPK / DSP-D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / DSP-D - Dějiny soukromého práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem soukromého práva v historickém kontextu2. Římské právo a jeho vliv na současné soukromé právo3. Středověké soukromé právo v Evropě4. Kanonické právo a jeho vliv na současné soukromé právo5. Velké civilní kodifikace

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti potřebné k ovládnutí této problematiky.

Literatura

Kubeš, V. Dějiny myšlení o státu a právu ve 20. století se zřetelem k Moravě a zvláště Brnu. Vyd. 1. MU, Brno, 1995. Weinberger, O. Filozofie, právo, morálka. Brno: MU v Brně, 1993. Urbus, V. Historické základy novodobého práva soukromého: římskoprávní dědictví a soukromé právo kontinentální Evropy. 2. vyd. C. H. Beck, Praha, 2001. Tomsa, B. Idea spravedlnosti a práva v řecké filosofii. Bratislava, 1923. Svoboda, E. Ideové základy občanského práva. Vesmír, Praha, 1936. Tomsa, B., Veverka, V. Kapitoly z dějin filosofie práva a státu. Vyd. 1. Praha, Karolinum, 2005. Dworkin, R. Když se práva berou vážně. Praha, 2001. Fuller, L. L. Morálka práva. Oikoymenh, Praha, 1998. Weinberger, O. Norma a instituce (úvod do teorie práva). MU, Brno, 1995. Alexy, R. Pojem a platnosť práva. 1. vyd. Kalligram, Bratislava, 2009. Bárány, E. Pojmy dobrého práva. Poradca podnikateľa, Žilina, 2007. Kubeš, V. Právní filosofie XX. století: kantismus, hegelianismus, fenomenologie a teorie myšlenkového řádu. Vyd. 1. MU Brno, 1992. Knapp, V., Šálená, M. Problém nacistické právní filosofie. A. Čeněk, Dobrá Voda, 2002. Knapp, V. Vědecká propedeutika pro právníky. Praha, Eurolex - 3. přepracované vydání, 2003. Kelsen, H., Walter, R. Všeobecná teorie norem. MU Brno, 2000. Simmonds, N.E. Základní otázky právní vědy: spravedlnost, právo, práva. 1. vyd. Iuridicum Olomucense, 1997. Weyr, F. Základy filosofie právní (nauka o poznávání právnickém). Praha, 1920.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

prof. JUDr. Ivo Telec, CSc.