Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nájemní právo (SPK / NNP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / NNP - Nájemní právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:Druhy nájmu a jejich pojmové odlišení, včetně odlišení od institutů příbuzných (např. od smlouvy o ubytování); systematika právní úpravy nájmu. Problém vazby veřejnoprávního účelového určení prostor a soukromoprávních smluvních institutů. Právní povaha ustanovení upravujících nájem.Nájemní smlouva (podstatné náležitosti, forma), kauce.Stav pronajaté věci, zvláštní úprava vadného plnění.Změny pronajaté věci nájemcem i pronajímatelem; úpravy na věci, investice do pronajaté věci.Obsah práva užívat pronajatou věc; nájem a pacht.Nájemné.Společný nájem, zejména společný nájem bytu.Zánik nájmu IZánik nájmu II (zánik nájmu bytu)Bytové náhradyVýměna bytu, přechod nájmu bytu.Podnájem.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné k ovládnutí dané problematiky. K absolvování tohoto předmětu je samozřejmostí znalost obecné části soukromého práva.

Literatura

Křeček, S. Aktuální otázky bytového práva v praxi soudů. Linde, Praha, 2002. Selucká, M. Nájem a podnájem bytu. Computer Press, Brno, 2006. Švestka, J., Spáčil, J., Škárová, M., Hulmák, M. Občanský zákoník. Komentář. 2. vydání. C. H. Beck, Praha, 2009. Křeček, S. Změny v bytovém právu k 1. 1. 2007 podle novel občanského zákoníku č. 107/2006Sb. a 115/2006 Sb. Linde, Praha, 2007.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

JUDr. Filip Melzer, LL.M. Ph.D.