Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchodní korporace 2 (SPK / NOK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / NOK2 - Obchodní korporace 2, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Společnost s ručením omezeným- souhrn2. Cenné papíry, obchodní korporace a kapitálový trh. (Cenné papíry. Forma. Zaknihované CP. Účastnické CP. Vydávání. Převody. Zastavení. Dluhopisy a konvertibilní dluhopisy. Konflikt debt / equity. Ocenění obchodního podílu. Zmínka o ZPKT a ZKI.)3. Ekonomické souvislosti v obchodních korporacích (Pojem základního kapitálu. Vklad. Zvýšení a snížení. Fondy. Účetní výkazy a souvislosti.).4. Akciová společnost 1 - Právní majetková charakteristika, založení a vznik.5. Akciová společnost 2 - Orgány společnosti.6. Akciová společnost 3 - Práva a povinnosti akcionáře (zejm. Vkladová povinnost. Dividenda. Účast a hlasování na valné hromadě. Kvalifikovaný akcionář. Derivativní žaloba. Squeeze-out a sell-out.).7. Koncerny.8. Družstvo 1 - Právní a majetková charakteristika, založení a vznik, orgány, práva a povinnosti člena družstva.9. Družstvo 2 - Zvláštní typy družstev (zejm. bytové družstvo a sociální družstvo).10. Insolvence.11. Přeměna obchodní korporace.12. Supranacionální obchodní korporace (SE, SCE, EHZS).Změna vyhrazena.SeminářeSpolečnost s ručením omezeným 1: Založení a vznik, podíl (a nakládání s ním), práva a povinnosti společníka, změny v osobách společníkůSpolečnost s ručením omezeným 2: Orgány společnostiAkciová společnost 1: Založení a vznik, akcie a jiné cen.papíry, převody akciíAkciová společnost 2: Orgány společnosti, koncern.Akciová společnost 3: Práva a povinnosti akcionářů, insolvence.Družstvo.Změna vyhrazena.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti zákonné úpravy a aktuální judikatury akciové společnosti, evropských forem obchodních společností a družstva.

Literatura

Bělohlávek J.A. a kolektiv. Komentář k zákonu o obchodních korporacích. Plzeň: Aleš Čeněk, 2013. ISBN 978-80-7380-451-0.Lavický a kolektiv. Občanský zákoník I. Obecná část. (§1-654). Praha: C.H.Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-529-9.Rozehnal a kolektiv. Obchodní právo. Plzeň: Aleš Čeněk, 2014. ISBN 978-80-7380-524-1.Pokorná, Holejšovský,Lasák, Pekárek a spol. Obchodní společnosti a družstva. Praha: C.H.Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-475-9.Štenglová, Dědič, Tomsa a kolektiv. Základy obchodního práva. Vysokoškolská učebnice. Praha: Leges, 2014. ISBN 978-80-7502-052-9.Lasák, Pokorná, Čáp, Doležil a kolektiv. Zákon o obchodních korporacích - komentář. Praha: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-7478-326.Štenglová, Havel, Cileček, Kuhn, Šuk. Zákon o obchodních korporacích. Komentář. Praha: C.H.Beck, 2013.

Požadavky

Všeobecně: Student je povinen aktivně se účastnit nejméně 2x na semináři, a to ve skupině, ve které je zapsán. Změny mezi skupinami nejsou povoleny.Předpokladem aktivní účasti je samostatná přípravy k příkladům předem poskytnutým, jakož i iniciativní zpracování nových zadání na seminářích samotných.Zápočet: Zpracování písemného výstupu podle požadavku vyučujícího (přičemž je možné, že bude vyžadován výstup prostřednictvím portálu EDIS.upol.cz)Zkouška: Písemná, formou aplikačního testu.Materie shrnující celé právo obchodních korporací (tedy z předmětů NOK2 i NOK1). Rozsah nepřesahující 120 min. S možností použití textů právních předpisů (avšak pouze ve výhradně tištěné podobě). Je možné, že bude vyžadováno zpracování formou portálu EDIS.upol.czStudent je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

Mgr. Michal Černý, Ph.D.JUDr. Jan Lasák, LL.M. Ph.D.Mgr. et Mgr. Jan Petrov, LL.M. Ph.D.Mgr. Michaela Sigmundová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Černý, Ph.D.JUDr. Jan Lasák, LL.M. Ph.D.Mgr. et Mgr. Jan Petrov, LL.M. Ph.D.Mgr. Michaela Sigmundová, Ph.D.