Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo cenných papírů (SPK / NPCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / NPCP - Právo cenných papírů, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Úvod do práva cenných papírů (pojem, druhy, hlavní pojmy), prameny - historický vývoj, aktuální prameny, návrh úpravy v připravované kodifikaci), základní principy cenných papírů, emisní teorie. Jednotlivé typy cenných papírů a jejich zařazení do systematiky CP2. Dluhopisy v českém a evropském právu, postavení vlastníků dluhopisů3. Směnky - geneze, praktické otázky. Cizí a vlastní směnky - základní principy, primární a sekundární vyloučení kauzálních námitek, komparace s konceptem "negotiability" v anglo-americkém právu cenných papírů4. Náležitosti směnky a její emise, emisní teorie směnečného práva; směnečný aval, blankosměnka5. Převody směnky, postavení řádného majitele směnky, komparace s právní úpravou anglo-amerického okruhu6. Výkon práv ze směnky a procesní aspekty.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti problematiky cenných papírů, a to jak na národní, tak na nadnárodní úrovni. Po absolvování předmětu se bude student schopen dokonale orientovat v problematice cenných papírů.

Literatura

Kotásek, J.-Pokorná,J.-Raban, P. a kol. Kurs obchodního práva. Právo cenných papírů. In Kurs obchodního práva. Právo cenných papírů. 4. vydání. od s. 163-202, 728. C. H. Beck, Praha, 2005. Lavický, P. a kol:. Občanský zákoník I. Obecná část (§1 - 654). Komentář. 1.vydání. Praha: C.H.Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-529-9.Kotásek, J.:. Zákon směnečný a šekový. Komentář. Praha : Wolters Kluwer, 2013. ISBN 978-80-7357-965-4.Kotásek, J. Bill of Exchange Law: multimediální učební text. 1. vydání. Mu, Brno, 2005. Kotásek, J. Námitky směnečných dlužníků. 1. vydání. Tribun EU, Brno, 2007. Kotásek, J. Směnečné právo - komentář k čl. I zákona směnečného a šekového. Prospektum, Praha, 2006. Kotásek, J. Úvod do směnečného práva. MU, Brno, 2002.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a absolvování písemného testu. K získání zkoušky je nezbytné absolvování ústní zkoušky vedené vyučujícím, a to se znalostí získaných v předmětu Právo cenných papírů.

Garant

Mgr. Michal Černý, Ph.D.doc. JUDr. Josef Kotásek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Černý, Ph.D.doc. JUDr. Josef Kotásek, Ph.D.