Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojistné právo (SPK / NPOJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / NPOJ - Pojistné právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:Historický vývoj právní úpravy pojištění.Právní úprava regulující pojištění.Základní filosofie zákona o pojišťovnictví a navazujících právních předpisů.Základní právní instituty ve vztahu k pojištění a pojišťovnictví.Pojistné právo veřejné a soukromé.Pojištění jako právní vztah. Vztah k deliktnímu právu soukromému.Druhy povinného a zákonného pojištění. Pojištění osob a majetku. Pojištění škodové a obnosové.Vznik a zánik pojištění.Účastníci pojištění, předmět a obsah pojištění.Důsledky porušení povinností z pojištění.Pojistné podmínky, pojistná smlouva a smluvní ujednání.Množné pojištění, soupojištění, pojistná hodnota.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět doplní a prohloubí dosavadní znalosti získané v předmětu Smluvní právo. Studenti se budou po absolvování tohoto předmětu schopni komplexně se orientovat v oblasti pojistného práva včetně jeho praktických aspektů.

Literatura

Škopová, V. Pojistěné právo. Praha, 1995. Klapal, Škopová, Zemanová. Pojištění a pojišťovnictví. Praha, 1992. Ducháčová, E. Pojišťovnictví a pojištění. Praha, 2000. Bohdan, L., Dryjová, L. Wawerková, M. Zákon o pojistné smlouvě - komentář. Praha, 2004.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

Mgr. Petr KolářJUDr. Vlasta Miklušáková