Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní právo 1 (SPK / NPRA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / NPRA1 - Pracovní právo 1, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Pojem pracovního práva, jeho prameny a zasazení do systému. Subjektivní práva a povinnosti2. Vznik pracovního poměru. Pracovní smlouva3. Změna pracovního poměru4. Právní jednání a jiné právní skutečnosti vedoucí ke skončení pracovního poměru5. Doba výkonu práce a doba odpočinku6. Překážky v práci a dovolená7. Autonomie vůle versus ochrana zaměstnanceTémata seminářů:Úvod do studia pracovního práva - Formy a metody práce, Studijní materiály, vymezení podmínek pro zápočet, Předmět a systém pracovního práva, Vztah pracovního práva k jiným právním odvětvímPrameny a zásady pracovního práva - Působnost zákoníku práce, Základní sociální práva a jejich zajištění normami pracovního práva, Jednotlivé základní zásady pracovního práva, Řešení praktických příkladůPracovněprávní vztahy a právní skutečnosti v pracovním právu - Subjekty pracovněprávních vztahů, Pracovněprávní způsobilost fyzické osoby, Pracovněprávní způsobilost právnické osoby, Smlouvy a dohody v pracovněprávních vztazích, Řešení praktických příkladůPracovní smlouva a pracovní poměr - Charakteristika pracovního poměru, Způsoby vzniku pracovního poměru, Předsmluvní vztahy, Pracovní smlouvaPracovní smlouva - Sepsání pracovní smlouvy, Ukázky smluv a jejich rozbor, Řešení praktických případůPrekérní pracovněprávní vztahy - Pracovní poměr na dobu určitou, Pracovní poměr na kratší pracovní dobu, Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměrZměna pracovního poměru - Převedení na jinou práci, Přeložení a pracovní cesta

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají základní znalosti z oblasti pracovního práva, se zaměřením na individuální pracovní právo. Studenti tak budou schopni teoretickou znalost právní úpravy této oblasti prakticky aplikovat na konkrétní případy.

Literatura

Hůrka, P. - Novák, O. - Vrajík, M.:. Aktuální pracovněprávní judikatura s podrobným komentářem. Praha: Anag, 2012. Šimečková, E. Konkurenční jednání zaměstnance. Linde, Praha, 2008. Galvas, M. a kol. Pracovní právo. MU, Brno, 2012. Hůrka, P. a kol.:. Pracovní právo. Plzeň: Aleš Čeněk, 2014. Galvas, M. a kol:. Pracovní právo, 1. vydání. Brno: MU, 2012. Bělina, M. a kol. Pracovní právo, 5. doplněné a přepracované vydání. Praha, C. H. Beck, 2012. Bělina, M. a kol. Pracovní právo. 5. doplněné a přepracované vydání. Praha, C. H. Beck, 2010. Zachariáš, J. a kol. Praktikum pracovního práva. Aleš Čeněk, Plzeň, 2007. Doležílek, J. Přehled judikatury ve věcech pracovněprávních. Náhrada škody. 2. vydání. Wolters Kluwer, 2012. Hůrka, P. a kol. Sbírka příkladů z pracovního práva. ASPI, Praha, 2012. Bělina, M. a kol. Zákoník práce. Komentář. 1. vydání. C. H. Beck, Praha, 2008. Bělina, M. a kol. :. Zákoník práce. Komentář. 1. vydání. 2012. Praha: C. H. Beck, 2012.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné absolvování zápočtového testu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Petr PodrazilJUDr. Mgr. Eva Šimečková, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Petr Hůrka, Ph.D.JUDr. Mgr. Eva Šimečková, Ph.D.