Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinné právo (SPK / NROP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / NROP - Rodinné právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Pojem a předmět rodinného práva, místo rodinného práva v systému práva, specifika rodinněprávních vztahůHistorický vývoj a prameny rodinného právaVznik manželstvíVztahy mezi manžely. Vyživovací povinnost mezi manželyUkončení manželského soužití. Výživné rozvedeného manželaRegistrované partnerstvíVztahy mezi rodiči a dětmi. Obecná charakteristika. Určování rodičovstvíRodičovská zodpovědnost. Jméno a příjmení dítěteVyživovací povinnost mezi příbuznýmiNáhradní rodinná výchova. Poručenství.Sociálně-právní ochrana dětí. OpatrovnictvíEvropské aspekty rodinného práva. Harmonizace rodinného práva v EvropěTémata seminářů:Pojem a předmět rodinného práva, místo rodinného práva v systému práva, specifika rodinněprávních vztahůHistorický vývoj a prameny rodinného právaVznik manželstvíVztahy mezi manžely. Vyživovací povinnost mezi manželyUkončení manželského soužití. Výživné rozvedeného manželaRegistrované partnerstvíVztahy mezi rodiči a dětmi. Obecná charakteristika. Určování rodičovstvíRodičovská zodpovědnost. Jméno a příjmení dítěteVyživovací povinnost mezi příbuznýmiNáhradní rodinná výchova. PoručenstvíSociálně-právní ochrana dětí. OpatrovnictvíEvropské aspekty rodinného práva. Harmonizace rodinného práva v Evropě

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají potřebné komplexní znalosti problematiky rodinného práva, a to jak jeho hmotněprávních, tak i procesněprávních aspektů. Studenti si při studiu tohoto předmětu osvojí i potřebné znalosti této problematiky z pohledu evropskoprávního.

Literatura

Hrušáková, M., Králíčková, Z. České rodinné právo. 3. přepracované a doplněné vydání. Doplněk, Brno, 2006. Hrušáková, M. a kol. Zákon o rodině, 3. vydání, komentář, C.H.Beck, Praha, 2005, ISBN 80-7179-912-2. C. H. Beck, Praha, 2009.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře, úspěšné absolvování zápočtu a ústní zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

prof. JUDr. Milana Hrušáková, CSc.JUDr. Renáta Šínová, Ph.D.JUDr. Ondřej Šmíd, Ph.D.JUDr. Lenka Westphalová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Milana Hrušáková, Ph.D.prof. JUDr. Milana Hrušáková, CSc.JUDr. Renáta Šínová, Ph.D.JUDr. Ondřej Šmíd, Ph.D.JUDr. Lenka Westphalová, Ph.D.