Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soutěžní právo (SPK / NSOUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / NSOUP - Soutěžní právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Pojem hospodářské soutěže, pojem nekalé soutěže, historický vývoj soutěžního práva, základy právní úpravy a prameny soutěžního práva, generální klauzule nekalé soutěže.2. Skutkové podstaty nekalé soutěže, další nekalá soutěžní jednání a nekalé obchodní praktiky.3. Právní prostředky ochrany před nekalou soutěží a nekalými obchodními praktikami.4. Obecné otázky práva na ochranu hospodářské soutěže, národní a komunitární prameny, instituty práva na ochranu hospodářské soutěže.5. Zákazy a regulace v právu na ochraně hospodářské soutěže, narušování soutěže prostřednictvím nedovolených dohod, zneužití dominantního postavení a spojování soutěžitelů.6. Procesní právo ve věcech ochrany hospodářské soutěže.Témata seminářů:1. Hospodářská soutěž2. Nekalá soutěž, nekalé obchodní praktiky3. Procesní právo ve věcech ochrany hospodářské soutěže

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné ke správnému určení, zda určitým jednáním došlo k nekalosoutěžnímu jednání, ke stanovení skutkové podstaty takového jednání, popř. stanovení nároku, který oprávněné osobě vznikl. Student bude schopen popsat důsledky nekalosoutěžního jednání jak po stránce veřejnoprávní, tak po stránce soukromoprávní.

Literatura

Černý, M. - veškeré zdroje dostupné v rámci EDIS (projekt POMEZÍ). Eliáš, K. - Bejček, J. - Hajn, P. - Ježek, J. Kurs obchodního práva. Obecná část. Soutěžní právo. 5. vydání. C. H. BECK, Praha, 2007. Ondrejová, D.:. Nekalá soutěž v novém Občanském zákoníku. Komentář. §2972 - 2990. Praha : C.H.Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-522-0.Petr, M.:. Zakázané dohody a zněužívání dominantního postavení v ČR. Praha : C.H.Beck, 2013. ISBN 978-80-7400-307-3.Petr, M.:. Modernizace komunitárního soutěžního práva. Praha : C.H.Beck, 2008. ISBN 978-80-7400-077-5.Večerková, E. Nekalá soutěž. MU, Brno, 2005. Hruda, O.:. Vynucování právní úpravy nekalé soutěže. Brno : Masarykova univerzita, 2013. ISBN 978-80-2106-520-8.Raus, D. - Neruda, R. Zákon o ochraně hospodářské soutěže: komentář a souvisící české a komunitární předpisy. 2 aktualizované vydání. Linde, Praha, 2006. Bednář, J. - Buchta, J. - Petr, M. Zákon o ochraně hospodářské soutěže s komentářem a předpisy souvisícími. Linde, Praha, 2006.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a absolvování písemného testu. K získání zkoušky je nezbytné absolvování ústní zkoušky vedené vyučujícím, a to se znalostí získaných v předmětu Soutěžní právo.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

Mgr. Michal Černý, Ph.D.JUDr. Michal Petr, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Černý, Ph.D.JUDr. Michal Petr, Ph.D.JUDr. David Raus, Ph.D.