Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Závazkové právo 1 - Obecná část (SPK / NZÁV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / NZÁV1 - Závazkové právo 1 - Obecná část, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Systém závazkového práva; pojmy závazek, dluh, pohledávka.Obsah závazku a smlouva o smlouvě budoucí, smlouva ve prospěch třetího.Veřejný příslib a veřejná soutěž.Solidární závazky a jiné případy plurality subjektů.Spotřebitelské smlouvy.Změna obsahu závazků.Ohrožení závazkových poměrů I: následná nemožnost plnění, změna okolností a prodlení.Ohrožení závazkových poměrů II: vady plnění a záruka.Změna subjektů závazků.Zajištění závazků I.Zajištění závazků II.Zánik závazků I: další způsoby zániku.Zánik závazků II: další způsoby zániku.Témata seminářů:Systém závazkového práva; pojmy závazek, dluh, pohledávka.Obsah závazku a smlouva o smlouvě budoucí, smlouva ve prospěch třetího.Veřejný příslib a veřejná soutěž.Solidární závazky a jiné případy plurality subjektů.Spotřebitelské smlouvy.Změna obsahu závazků.Ohrožení závazkových poměrů I: následná nemožnost plnění, změna okolností a prodlení.Ohrožení závazkových poměrů II: vady plnění a záruka.Změna subjektů závazků.Zajištění závazků I.Zajištění závazků II.Zánik závazků I: další způsoby zániku.Zánik závazků II: další způsoby zániku.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají podrobné znalosti dotýkající se problematiky závazkového práva, konkrétně obecné části závazkového práva včetně dovednosti práce s judikaturou z této oblasti.

Literatura

Janečková, E., Horálek, V. Encyklopedie pojmů nového soukromého práva. Linde, Praha, 2012. Rouček, F., Sedláček, J. Komentář k Československému obecnému zákoníku občanskému a občanské právo platné na Slovensku a v Podkarpatské Rusi. Codexis Bohemia, Praha, 1998. Bezouška, P., Piechowiczová, L. Nový občanský zákoník - nejdůležitější změny. Anag, Praha, 2013. Eliáš, K. a kol. Nový občanský zákoník s aktualizovanou důvodovou zprávou a rejstříkem. Sagit, Praha, 2012. Svejkovský, J. a kol. Nový občanský zákoník. Srovnání nové a současné právní úpravy. C. H. Beck, Praha, 2012. Hurdík, J. a kol. Občanské právo hmotné: obecná část, absolutní majetková práva. A. Čeněk, Plzeň, 2013. Eliáš, K. a kol. Občanské právo pro každého: pohledem (nejen) tvůrců nového občanského zákoníku. Wolters Kluwer, Praha, 2013. Čihák, L. Unikátní průvodce novým občanským zákoníkem. Wolters Kluwer, 2012.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné absolvování kolokvia.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

prof. JUDr. Ivo Telec, CSc.

Vyučující

Mgr. Vendula Bryxová, Ph.D.JUDr. Milan Hulmák, Ph.D.JUDr. Tomáš Tintěra, Ph.D.