Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana spotřebitele (SPK / OSPOT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / OSPOT - Ochrana spotřebitele, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:Úvod do spotřebitelského práva (historický exkurz do vývoje práva na ochranu spotřebitele; vývoj spotřebitelského práva v rámci ES; vymezení pojmu "spotřebitel"; nutnost ochrany spotřebitele; zásady ochrany spotřebitele).Soukromoprávní úprava ochrany spotřebitele - v rámci občanského zákoníku (vymezení spotřebitelských smluv a základních pojmů jako jsou např. spotřebitel, dodavatel, výrobek; smlouvy sjednávané na dálku; smlouvy o finančních službách sjednávané na dálku; zákaz některých smluvních ujednání; smlouvy uzavírané mimo provozovnu; smlouva o užívání budovy nebo její části na časový úsek).Odpovědnost výrobce za škodu způsobenou vadami výrobku - zákon č. 59/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku.Ochrana spotřebitele při právních úkonech činěných prostřednictvím internetu - zákon č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti a o změně některých zákonů (zákon o některých službách informační společnosti).Veřejnoprávní ochrana spotřebitele - zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění platných předpisů; některé další veřejnoprávní předpisy na ochranu spotřebitele.Spotřebitelské směrnice EU.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají podrobné znalosti dotýkající se problematiky spotřebitelského práva, a to jak z oblasti práva soukromého, tak i veřejného. Díky tomu získají studenti komplexní pohled na tuto oblast právní úpravy a naučí se řešit praktické problémy z této oblasti.

Literatura

Tomančáková, B. Ochrana spotřebitele v praxi se vzory a příklady. Linde, Praha, 2008. Knappová, M. Občanské právo hmotné 3. Aspi, Praha, 2006. Eliáš, K. a kol. Občanský zákoník. Akademický komentář. Linde, Praha, 2009.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře (včetně praktické stáže ve Sdružení obrany spotřebitelů) a úspěšné absolvování kolokvia.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Blanka Vítová, LL.M. Ph.D.