Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní právo 2 (SPK / PRA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / PRA2 - Pracovní právo 2, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Pracovní doba. Délka pracovní doby, rozvržení pracovní doby. Pracovní pohotovost, práce přesčas, noční práce. Doba odpočinku. Přestávky v práci, nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami, nepřetržitý odpočinek v týdnu. Dovolená.Odměňování práce. Mzda a plat. Minimální mzda. Zaručená mzda. Splatnost a výplata mzdy a platu.Průměrný výdělek. Náhrada mzdy při překážkách v práci. Cestovní náhrady. Překážky v práci.Překážky na straně zaměstnavatele. Překážky na straně zaměstnance.BOZP. Péče o zaměstnance. Zvláštní pracovní podmínky.Prevence a odpovědnost v pracovním právu, pojem, skutková podstata odpovědnosti. Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. Odpovědnost zaměstnavatele za škodu způsobenou zaměstnanci. Odpovědnost za bezdůvodné obohacení. Riziko v pracovním právu.Odpovědnost za pracovní úrazy a nemoci z povolání.Státní politika zaměstnanosti a její právní úprava. Otázky nezaměstnanosti. Zprostředkování zaměstnání. Kontrolní činnost.Kolektivní pracovní právo, pojem, subjekty, postavení rad zaměstnanců a zástupce pro BOZP.Odborová organizace a její právní postavení. Kolektivní pracovní spory a jejich řešení.Témata seminářů:Skončení pracovního poměru - Sepsání dohody a výpovědi, Rozbor konkrétních právních úkonů směřujících ke skončení pracovního poměru, Řešení praktických příkladůSkončení pracovního poměru - Výpověď a okamžité zrušení pracovního poměru, Rozbor konkrétních právních úkonů směřujících ke skončení pracovního poměru, Řešení praktických příkladůOdměňování práce - Mzda a plat - právní úprava, Mzda a její funkce, Formy mezd, Výplata a ochrana mzdyDohody o pracích konaných mimo pracovní poměr - Postavení a význam dohod, Náležitosti dohod, Dohoda o provedení práce (rozbor), Dohoda o pracovní činnosti (rozbor)Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu - Prevence a odpovědnost, Skutková podstata odpovědnosti, Liberace a exkulpace, Odpovědnost zaměstnanceOdpovědnost zaměstnavatele - Skutkové podstaty odpovědnosti zaměstnavatele, Obecná a zvláštní odpovědnost, Regresy, Zákonné pojištění

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět si rozšíří své znalosti z oblasti pracovního práva, se zaměřením na individuální pracovní právo. Studenti tak budou schopni teoretickou znalost právní úpravy této oblasti prakticky aplikovat na konkrétní případy.

Literatura

Hochman, J. Náhrada škody podle zákoníku práce. Komentář. Judikatura. Praha, Linde, 2005. Galvas, M. a kol. Pracovní právo. MU, Brno, 2012. Bělina, M. a kol. Pracovní právo. 5. doplněné a přepracované vydání. Praha, C. H. Beck, 2010. Zachariáš, J. a kol. Praktikum pracovního práva. Aleš Čeněk, Plzeň, 2007. Doležílek, J. Přehled judikatury ve věcech pracovněprávních. Náhrada škody. 2. vydání. Wolters Kluwer, 2012. Bělina, M. a kol. Zákoník práce. Komentář. 1. vydání. C. H. Beck, Praha, 2008.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře, získání zápočtu a úspěšné zvládnutí ústní zkoušky.

Garant

JUDr. Bc. Patrik Matyášek, Ph.D.JUDr. Mgr. Eva Šimečková, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Mgr. Eva Šimečková, Ph.D.JUDr. Bc. Patrik Matyášek, Ph.D.JUDr. Mgr. Eva Šimečková, Ph.D.