Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Simul. soud. jednání z civil. práva II. (SPK / SSJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / SSJ2 - Simul. soud. jednání z civil. práva II., Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Soudní jednání z práva rodinného: S ohledem na zvláštnosti vztahů regulovaných právem rodinným vykazují také řízení v těchto záležitostech velké odlišnosti. Je proto nutné věnovat zvláštní pozornost průběhu soudního jednání v těchto záležitostech. Analyzovaný případ bude koncipován jako rozvod manželství s nezletilými dětmi, aby byly pokryty zvláštnosti jak řízení sporného ve věcech rodinněprávních, tak řízení nesporného. Důraz ve výuce bude kladen zejména na: zahájení řízení (na návrh, bez návrhu); odlišnosti řízení o rozvod manželství a řízení ve věcech péče soudu o nezletilé; uplatnění zásady vyšetřovací v řízení péče soudu o nezletilé, dokazování; rozhodnutí soudu.2. Soudní jednání z práva pracovního: Obdobně jako vztahy rodinněprávní, i vztahy pracovně právní vykazují svá specifika. Z tohoto důvodu nesmí procvičení soudního jednání ve sporu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem v sylabu nového povinně volitelného předmětu chybět. Pozornost bude pak zaměřena zejména na: zvláštnosti senátního rozhodování; náročnost argumentace a prokazování skutečností - hodnocení výpovědi svědka, který je zaměstnancem žalovaného.3. Příprava Moot Court Competition: Třetí a poslední blok druhého semestru bude plně zaměřen na přípravu účasti týmu na pořádané soutěži Moot Court Competition. Současně bude představovat závěrečné opakování obou semestrů výuky.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné k ovládnutí této problematiky.

Literatura

Winterová, A. a kol. Civilní právo procesní. 6. vydání. Linde, Praha, 2011. Šínová, R., Šmíd, O. Sbírka klauzurních prací, zadání žalob a jiných podání a odvolání z civilního práva procesního. Leges, Praha, 2011.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

JUDr. Renáta Šínová, Ph.D.