Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pracovního práva (SPK / ZPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / ZPP - Základy pracovního práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Úvod do studia pracovního práva. Právní řád a jeho jednotlivé části, místo pracovního právav právním řádu, vztah k jiným právním odvětvím. Právní regulace pracovních vztahů. Její metoda, funkce.Prameny pracovního práva. Působnost pracovního práva.Základní zásady pracovního právaPracovněprávní vztahy. Druhy pracovněprávních vztahů. Účastníci pracovněprávních vztahů.Pracovněprávní skutečnosti. Právní úkony v pracovněprávních vztazích. Právní následky vadnýchprávních úkonů.Pracovní poměr, jeho charakteristické rysy, právní postavení zaměstnance a zaměstnavatelev pracovním poměru.Povinnosti stran pracovního poměru.Právní základy vzniku pracovního poměru. Pracovní smlouva, pojem, funkce. Pracovní smlouva a pracovní poměr - vzájemný vztah.Pracovní smlouva - obsahové náležitostiZměna pracovní smlouvy a změna pracovního poměru. Převedení na jinou práci, přeložení, pracovní cestaSkončení pracovního poměru. Právní úkony účastníků pracovního poměru směřující k jeho skončení.Právní události mající za následek skončení pracovního poměru.Dohoda o rozvázání pracovního poměru. Výpověď. Okamžité zrušení pracovního poměru. Nároky z neplatného rozvázání pracovního poměru.Témata seminářů:Úvod do studia pracovního práva - Formy a metody práce, Studijní materiály, vymezení podmínek pro zápočet, Předmět a systém pracovního práva, Vztah pracovního práva k jiným právním odvětvímPrameny a zásady pracovního práva - Působnost zákoníku práce, Základní sociální práva a jejich zajištění normami pracovního práva, Jednotlivé základní zásady pracovního práva, Řešení praktických příkladůPracovněprávní vztahy a právní skutečnosti v pracovním právu - Subjekty pracovněprávních vztahů, Pracovněprávní způsobilost fyzické osoby, Pracovněprávní způsobilost právnické osoby, Smlouvy a dohody v pracovněprávních vztazích, Řešení praktických příkladůPracovní smlouva a pracovní poměr - Charakteristika pracovního poměru, Způsoby vzniku pracovního poměru, Předsmluvní vztahy, Pracovní smlouvaPracovní smlouva - Sepsání pracovní smlouvy, Ukázky smluv a jejich rozbor, Řešení praktických případůPrekérní pracovněprávní vztahy - Pracovní poměr na dobu určitou, Pracovní poměr na kratší pracovní dobu, Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměrZměna pracovního poměru - Převedení na jinou práci, Přeložení a pracovní cesta

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají základní znalosti z oblasti pracovního práva, se zaměřením na individuální pracovní právo. Studenti tak budou schopni teoretickou znalost právní úpravy této oblasti prakticky aplikovat na konkrétní případy.

Literatura

Šimečková, E. Konkurenční jednání zaměstnance. Linde, Praha, 2008. Galvas, M. a kol. Pracovní právo. MU, Brno, 2012. Bělina, M. a kol. Pracovní právo. 5. doplněné a přepracované vydání. Praha, C. H. Beck, 2010. Zachariáš, J. a kol. Praktikum pracovního práva. Aleš Čeněk, Plzeň, 2007. Doležílek, J. Přehled judikatury ve věcech pracovněprávních. Náhrada škody. 2. vydání. Wolters Kluwer, 2012. Bělina, M. a kol. Zákoník práce. Komentář. 1. vydání. C. H. Beck, Praha, 2008.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře, úspěšné složení zápočtu a ústní zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Mgr. Eva Šimečková, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Mgr. Eva Šimečková, Ph.D.JUDr. Mgr. Eva Šimečková, Ph.D.