Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy soukromého práva 1 (SPK / ZSP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPK / ZSP1 - Základy soukromého práva 1, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem soukromého práva, odlišení od práva veřejného, zásady, prameny2. Vývoj soukromého práva v českých zemích3. Osoby fyzické4. Osoby právnické5. Právní skutečnosti - právní jednání, promlčení a prekluze6. Smlouva7. Základní pojmy rodinného práva I. Vztahy mezi manžely.8. Základní pojmy rodinného práva II. Vztahy mezi rodiči a dětmi.9. Věci.10. Držba a její ochrana.11. Právo vlastnické I.12. Právo vlastnické II.

Získané způsobilosti

Studenti v tomto předmětu získají teoretické znalosti.

Literatura

Rouček, F., Sedláček, J. Komentář k československému obecnému zákoníku občanskému a občanské právo platné na Slovensku a v Podkarpatské Rusi (díl 1 až 6). 1. vydání. V. Linhart, Praha, 1935. Melzer, F. Metodologie nalézání práva. 2. vyd. Tribun EU, Brno, 2011. Eliáš, K. a kol. Nový občanský zákoník s aktualizovanou důvodovou zprávou a rejstříkem. Sagit, Praha, 2012. Knappová, M., Švestka, J., Dvořák, J. a kol. Občanské právo hmotné (sv. 1, 2, 3). 4. vydání. ASPI, Praha, 2006. Švestka, J., Spáčil, J., Škárová, M., Hulmák, M. a kol. Občanský zákoník, sv. 1, 2, komentář, 2. vydání. C. H. Beck, Praha, 2009. Hurdík, J. soukromého práva. 1. vyd., 168 s. Acta Universitatis Brunensis Iuridica; No 211. Spisy právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně; Řada teoretická ; č. 211. MU Brno, 1998. Knapp, V. Teorie práva. 1. vyd. C. H. Beck, Praha, 1995. Havel, B. Zákon o obchodních korporacích s aktualizovanou důvodovou zprávou a rejstříkem. Sagit, Praha, 2012.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

JUDr. Tomáš Tintěra, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D.JUDr. Tomáš Tintěra, Ph.D.