Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika 2 (USS / JSZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USS / JSZ2 - Speciální pedagogika 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní okruhy:integrace, inkluze, školská integrace, faktory ovlivňující úspěšnost školské integrace,pracovní uplatnění lidí s postižením či znevýhodněním,sociální služby pro lidi s postižením, výhody TP, ZTP, ZTP/P, sociální dávky,specifika komunikace osob s jednotlivými druhy postižení,žák, student se specifickou poruchou učení v běžné škole,žák, student se zrakovým postižením v běžné škole,žák, student se sluchovým postižením v běžné škole,žák, student s mentálním postižením v běžné škole,žák, student s poruchou chování v běžné škole,žák, student s poruchou hybnosti v běžné škole,žák, student s mimořádným nadáním v běžné škole,žák, student s narušenou komunikační schopností v běžné škole.

Získané způsobilosti

Výstupy předmětu vycházejí z dílčího profilu absolventa vztahujícího se k dané disciplíně.

Literatura

Chvátalová, H. Jak se žije dětem s postižením: problematika pěti typů zdravotního postižení. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0054-3.KYSUČAN, J., KUJA, J. Kapitoly z teoretických základů speciální pedagogiky. Olomouc: UP, 1996. Pipeková, a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2006. ISBN 80-7315-120-0.LUDÍKOVÁ, L. RENOTIÉROVÁ, M. Speciální pedagogika. Olomouc: UP, 2006. ISBN 80-244-1475-9.MICHALÍK, J. Školská integrace dětí s postižením. Olomouc: UP, 2000. ISBN 80-7067-981-6.

Požadavky

Povinná a aktivní účast na seminářích. Plnění průběžných úkolů ze seminářů.Předmětem konzultací, které mají charakter tutoriálů jsou vybraná témata z výše uvedených tématických okruhů (viz hlavní okruhy v anotaci předmětu).Tzv. řízené samostudium, včetně přípravy na konzultace - tutoriály (student je metodicky veden vyučujícím). Studijní literatura: viz literatura uvedená níže. Další individuální práce studentů - vypracování seminární práce v rozsahu 3-4 stran formátu A4, (splnění formálních i obsahových požadavků na seminární práci - citace, úprava, odbornost), na jedno z těchto témat:- školská integrace na střední škole,- asistent pedagoga X osobní asistent na střední škole,- individuální vzdělávací plán,- školské poradenství pro žáka se speciálními vzdělávacími potřebami na střední škole,- specifické vývojové poruchy učení u žáků středních škol,- ADHD, ADD u žáků středních škol,- sociálně patologické jevy u žáků středních škol,- prevence sociálně patologických jevů u žáků středních škol,- další dle domluvy.Hodnocení individuálních úkolů studentů a korekce inform+ací získaných samostudiem na konzultacích nebo prostřednictvím elektronické pošty.

Garant

Mgr. Kateřina Jeřábková, Ph.D.prof. PaedDr. Libuše Ludíková, CSc.

Vyučující

Mgr. Kateřina Jeřábková, Ph.D.