Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pre-School Aspects in Read. and Writ. (USS / KJEAA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USS / KJEAA - Pre-School Aspects in Read. and Writ., Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem studijního předmětu je podat základní teoretické informace o zákonitostech procesu čtení a psaní u jedinců se smyslovým postižením.Seznámit s metodami rozvoje jemné motoriky a elementární grafické zručnosti, s rozvojem počátečních čtenářských dovedností pomocí globální metody a se způsobem vytváření základů fonologického uvědomění sluchově postižených prostřednictvím analytickosyntetické metody čtení.Z pohledu práce s dítětem se zrakovým postižením je cílem poskytnout klíčové informace z oblasti rozvoje kompenzačních smyslů s důrazem na oblast hmatového analyzátoru, včetně průpravných cvičení pro přípravu na čtení a psaní braillova písma, osvojení si tohoto písma, psaní na jednotlivých typech písanek, ale i na Pichtově stroji a zvládnuté tyflografiky. Z pohledu slabozrakých se jedná o práci se zvětšeným textem a jeho úpravu, práci s optickými pomůckami při přípravě na čtení a psaní.

Získané způsobilosti

Výstupy předmětu vycházejí z dílčího profilu absolventa vztahujícího se k dané disciplíně.

Literatura

HŘEBEJKOVÁ, J., PENC, V. Čtení, psaní, jazyková a literární výchova v 1. ročníku. Praha: SPN, 1977. SANTLEROVÁ, K. Metody ve výuce čtení a psaní. Brno : Paido, 1995. ISBN 80-85931-05-2.JEŘÁBEK, J., TUPÝ, J. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha : VÚP, 2005. ISBN 80-86666-24-7.

Požadavky

Splnění podmínek stanovených vyučujícím předmětu na začátku semestru.

Garant

prof. PaedDr. Libuše Ludíková, CSc.