Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tyflopedie (USS / KJETY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USS / KJETY - Tyflopedie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem je poskytnout základní teoretická východiska pro aktivy jež jsou realizovány či určeny pro osoby se zrakovým postižením v celém širokém spektru druhů a typů zrakového postižení i směrem ke zvláštnostem, jež se vztahují k jednotlivým věkovým obdobím. Náplň: Úvod do disciplíny.Tyflopedie - charakteristika oboru. Klasifikace osob se zrakovým postižením. Komplexní služby pro osoby se zrakovým postižením. Osoby nevidomé, slabozraké, se zbytky zraku a poruchami binokulárního vidění, specifika v jejich vnímání, důsledky zrakového deficitu pro život. Raný a předškolní věk dětí se zrakovým postižením. Specifika v údobí povinné školní docházky u žáků se zrakovým postižením. Bodové písmo. Tyflografika. Základy tyflotechniky.

Získané způsobilosti

Výstupy předmětu vycházejí z dílčího profilu absolventa vztahujícího se k dané disciplíně.

Literatura

Balunová, K., Heřmánková, D., Ludíková, L. Kapitoly z rané výchovy dítěte se zrakovým postižením. Olomouc : Univerzita Palackého, 2001. ISBN 80-244-0381-1.Hamadová, P., Květoňová, L., Nováková, Z. Oftalmopedie. Brno : Paido, 2007. ISBN 978-80-7315-159-1.Finková, D., Ludíková, L., Růžičková, V. Speciální pedagogika osob se zrakovým postižením. Olomouc : Vydavatelství UP, 2007. ISBN 978-80-244-1857-5.Ludíková, L. Tyflopedie I. Olomouc: Univerzita Palackého, 1988.

Požadavky

Splnění podmínek stanovených vyučujícím předmětu na začátku semestru, ústní zkouška případně testové zkoušení. Povinná účast 80 procent.

Garant

doc. Mgr. Dita Finková, Ph.D.PhDr. Kateřina Kroupová, Ph.D.prof. PaedDr. Libuše Ludíková, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Dita Finková, Ph.D.PhDr. Kateřina Kroupová, Ph.D.prof. PaedDr. Libuše Ludíková, CSc.