Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika 1 (USS / KJSP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USS / KJSP1 - Speciální pedagogika 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni:- objasnit pojetí speciální pedagogiky, předmětu a cílúú oboru, používat platnou terminologii,- diskutovat vztah společnosti k lidem s postižením, dopady postižení dítěte na členy rodiny s dítětem s postižením a podporu rodiny od služby rané péče, dále kvalitu života lidí s postižením,- informovat o legislativním vymezení vzdělávání žákú se speciálními vzdělávacími potřebami a poradenských službách určených pro žáky a jejich rodiny v rámci vzdělávání.Hlavní témata:- speciální pedagogika, terminologie, vztah společnosti k lidem s postižením či nezvýhodněním, kvalita života lidí s postižením či znevýhodněním, rodina dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami, raná péče, legislativní vymedzení vzdělávání žákú se speciálními vzdělávacími potřebami, poradenské služby pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

Získané způsobilosti

Výstupy předmětu vycházejí z dílčího profilu absolventa vztahujícího se k dané disciplíně.

Literatura

MULLER, O. a kol. Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami v běžné škole. Olomouc: UP, 2004. MICHALÍK, J. Školská integrace dětí s postižením. Olomouc: UP, 2000. ISBN 80-7067-981-6.Vyhláška MŠMT č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních. Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon). KYSUČAN, J., KUJA, J. Kapitoly z teoretických základů speciální pedagogiky. Olomouc: UP, 1996. Chvátalová, H. Jak se žije dětem s postižením: problematika pěti typů zdravotního postižení. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0054-3.Novosad, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-509-7.Vágnerová M. Psychologie handicapu. Praha Karolinum, 2004. ISBN 80-7184-929-4.

Požadavky

Splnění podmínek stanovených vyučujícím předmětu na začátku semestru.

Garant

Mgr. Kateřina Jeřábková, Ph.D.Mgr. Kristýna Krahulcová, Ph.D.prof. PaedDr. Libuše Ludíková, CSc.

Vyučující

Mgr. Kateřina Jeřábková, Ph.D.Mgr. Kristýna Krahulcová, Ph.D.