Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kombinované vady (USS / KUKOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USS / KUKOV - Kombinované vady, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Všeobecné základy speciální pedagogiky zabývající se kombinovanými vadami.Přednášky i semináře budou zaměřeny na problematiku speciálněpedagogické intervence u rodin s dětmi s kombinovaným postižením v předškolním věku a dále podle vybraných věkových kategorií dle studijního zaměření.1. Systém péče o osoby s kombinovaným postižením v zahraničí.2. Vytváření pojmů. Komunikace lingvistického a nelingvistického charakteru. Výstavba komunikace alternativními cestami.3. Teorie orientace v prostoru a samostatný pohyb. Prostorová orientace a její rozvoj.4. Legislativa zaměřená na péči o osoby s kombinovaným postižením.5. Institucionální péče o osoby s kombinovaným postižením.6. Psychologie a její postavení v pedagogice osob s kombinovaným postižením.7. Sebepojetí a budování sociálních vztahů. Pedagogické zásady.8. Teorie tvorby IVP současné pohledy a teorie.9. IVP pro děti a žáky s kombinovaným postižením.10. IVP pro dospělé osoby s kombinovaným postižením.11. Syntetický pohled na problematiku vzdělávání a výchovy osob s kombinovaným postižením.12. Systém práce v pedagogice osob s kombinovaným postižením z pohledu požadavků. Rozvoj komunikačních kompetencí.13. Systém práce v pedagogice osob s kombinovaným postižením z pohledu požadavků. Úpravy prostředí v konkrétních podmínkách.

Získané způsobilosti

Výstupy předmětu vycházejí z dílčího profilu absolventa vztahujícího se k dané disciplíně.

Literatura

VANČOVÁ, A. Edukácia viacnásobne postihnutých. Bratislava :Sapientia, 2001. POTMĚŠIL, M. in LUDÍKOVÁ L. a kol. Kombinované vady. Olomouc:Vydavatelství UP, 2005. ISBN 80-244-1154-7.Ludíková, L. Kombinované vady. Olomouc: Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1154-7.OPATŘILOVÁ,D. Metody práce u jedinců s těžkým postižením a více vadami. Brno: PdF MU, 2005. ISBN 80-210-3819-5.VAŠEK, Š., VANČOVÁ, A., HATOS, G. at. al. Pedagogika viacnásobne postihnutých. Bratislava : Sapientia,, 1999. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-730-5.

Požadavky

Splnění podmínek stanovených vyučujícím předmětu na začátku semestru.

Garant

prof. PhDr. PaedDr. Miloň Potměšil, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. PaedDr. Miloň Potměšil, Ph.D.