Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostorová orientace osob se ZP 1 (USS / WOPO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USS / WOPO1 - Prostorová orientace osob se ZP 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem je poskytnout informace z oblastí a poté ovládnout teoreticky i prakticky:pojmosloví, základní rozdělení, specifika prvků prostové orientace zrakově postižených, techniky užívání dlouhé hole, postup při nácvik prostorové orientace zrakově postižených.Nácvik snižování odchylek od přímého směru, odhad vzdáleností, odhad úhlu, rozvoj sluchové diferenciace, vnímání sklonu dráhy.

Získané způsobilosti

Výstupy předmětu vycházejí z dílčího profilu absolventa vztahujícího se k dané disciplíně.

Literatura

RŮŽIČKOVÁ, V. Integrace zrakově postiženého žáka do základní školy. Olomouc: VUP, 2006. ISBN 80-244-1540-2.Finková, D., Ludíková, L., Růžičková, V. Speciální pedagogika osob se zrakovým postižením. Olomouc : Vydavatelství UP, 2007. ISBN 978-80-244-1857-5.HAMERNÍKOVÁ, J. Stručný přehled učiva pro praktickou část výcviku asistentů prostorové orientace a. Praha: Společnost nevidomých a slabozrakých v České, 1995. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=e0014587Wiener, P. (2006). Prostorová orientace zrakově postižených. Praha: Institut rehabilitace zrakově postižených UK FHS. Finková, D., Regec, V., Stoklasová, V., & Stejskalová, K. (2012). Speciální pedagogika se zaměřením na možnosti rozvoje a podpory osob se zrakovým postižením. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, zvládnutí vytyčeného cíle.

Garant

Mgr. Veronika Růžičková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Veronika Růžičková, Ph.D.