Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kombinované vady (USS / WPKOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USS / WPKOM - Kombinované vady, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Všeobecné základy speciální pedagogiky zabývající se kombinovanými vadami.Přednášky i semináře budou zaměřeny na problematiku speciálněpedagogické intervence u rodin s dětmi s kombinovaným postižením v předškolním věku a dále podle vybraných věkových kategorií dle studijního zaměření.1. Systém péče o osoby s kombinovaným postižením v zahraničí.2. Vytváření pojmů. Komunikace lingvistického a nelingvistického charakteru. Výstavba komunikace alternativními cestami.3. Teorie orientace v prostoru a samostatný pohyb. Prostorová orientace a její rozvoj.4. Legislativa zaměřená na péči o osoby s kombinovaným postižením.5. Institucionální péče o osoby s kombinovaným postižením.6. Psychologie a její postavení v pedagogice osob s kombinovaným postižením.7. Sebepojetí a budování sociálních vztahů. Pedagogické zásady.8. Teorie tvorby IVP současné pohledy a teorie.9. IVP pro děti a žáky s kombinovaným postižením.10. IVP pro dospělé osoby s kombinovaným postižením.11. Syntetický pohled na problematiku vzdělávání a výchovy osob s kombinovaným postižením.12. Systém práce v pedagogice osob s kombinovaným postižením z pohledu požadavků. Rozvoj komunikačních kompetencí.13. Systém práce v pedagogice osob s kombinovaným postižením z pohledu požadavků. Úpravy prostředí v konkrétních podmínkách.

Získané způsobilosti

Výstupy předmětu vycházejí z dílčího profilu absolventa vztahujícího se k dané disciplíně.

Literatura

VANČOVÁ, A. Edukácia viacnásobne postihnutých. Bratislava :Sapientia, 2001. Ludíková, L. Kombinované vady. Olomouc: Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1154-7.POTMĚŠIL, M. in LUDÍKOVÁ L. a kol. Kombinované vady. Olomouc:Vydavatelství UP, 2005. ISBN 80-244-1154-7.VAŠEK, Š., VANČOVÁ, A., HATOS, G. at. al. Pedagogika viacnásobne postihnutých. Bratislava : Sapientia,, 1999.

Požadavky

Splnění podmínek stanovených vyučujícím předmětu na začátku semestru.

Garant

Mgr. et Mgr. Jan Chrastina, Ph.D.prof. PhDr. PaedDr. Miloň Potměšil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Jan Chrastina, Ph.D.prof. PhDr. PaedDr. Miloň Potměšil, Ph.D.