Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovní právo (VPK / BP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / BP - Bankovní právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. Úvod do předmětu - podmínky splnění předmětu, organizace výuky. Úvod do bankovního práva. Bankovní právo vs. ostatní právní obory. Finanční trh. Bankovní systém.2. Centrální bankovnictví - základní principy a ekonomické nástroje. Ústavní a zákonná úprava centrálního bankovnictví v ČR - Česká národní banka.3. Dohled nad finančním trhem. Modely organizace dohledu. Postavení centrální banky při dohledu nad finančním trhem.4. Evropské měnové právo - Evropský měnový systém, Evropská centrální banka a Evropský systém centrálních bank.5. Banky - aktivní a pasivní obchody a jejich právní úprava. (Smlouva o vkladu, smlouva o běžném a vkladovém účtu, smlouva o úvěru, bankovní akreditiv, bankovní inkaso, smlouva o bankovním uložení věcí, šeky a spotřebitelské smlouvy v bankovnictví.)6. Aktuální problémy bankovnictví v ČR (alternativně: Přednáška externího odborníka)

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti v oblasti bankovního systému v ČR a EU.

Literatura

Dvořák, P. Bankovnictví pro bankéře a klienty - 3. aktualizované a přepracované vydání. Linde, Praha, 2005. Droit bancaire - 8 edition. Paris: Dekeuwer-Defossez, 2004. Tomášek, M. Evropské měnové právo. C. H. Beck, Praha, 2004. Bakeš, M., a kol. Finanční právo - 5. aktualizované vydání. C. H. Beck, Praha, 2009. Horniaková, Ĺ., Čunderlík, Ĺ. Finančný trh. UK, Bratislava, 2009. Ellinger, E. P., Lomnicka, E. Z. Hooley, R. Modern Banking Law - 4th edition. Oxford University Press, 2002. Cranston, R. Principles of Banking Law. Oxford University Press, 2002.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

JUDr. Roman Vybíral