Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Clo a celnictví 1 (VPK / CEL 1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / CEL 1 - Clo a celnictví 1, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. Historie celnictví. Clo, mýto. Organizace a právní úprava celnictví za Rakouska-Uherska. Celnictví po vzniku samostatného Československa. Deformovaný vývoj socialistického celnictví v době státního monopolu zahraničního obchodu. Vývoj celnictví po r. 1989.2. Právní úprava celnictví v EU a ČR. Celní předpisy. Organizace celnictví v EU. Celní správa a její organizace v ČR. Jednotné celní území EU.Oprávnění a povinnosti celníků. Deklarant a jeho práva a povinnosti.3. Řízení před celním úřadem. Zastupování v řízení - přímé a nepřímé. Celní dohled. Celní doklady, přepravní doklady, průvodní doklady. Celní prohlášení a jeho druhy.4. Celní sazebník společenství. TARIC. Harmonizovaný systém zařazování zboží a Kombinovaná nomenklatura EU. Vysvětlivky. Závazné informace o sazebním zařazení. Databáze EBTI.5. Celní režimy. Celní sklady. Svobodné sklady a svobodná pásma, jejich význam a využití.6. Clo, druhy cel, sazby cel, celní hodnota a výpočet celního dluhu. Zajištění celního dluhu, ručení za celní dluh, splatnost celního dluhu.Vznik a zánik celního dluhu.7. Osvobození zboží od cla.8. Celnictví - ochrana a podpora ekonomiky. Monitoring, statistika. Kvóta, licence, dohlížecí režim. Antidumpingová opatření. Preference.9. Porušení celních předpisů - celní přestupky a celní delikty, sankce.10. Celní služba. Pracovní a služební poměr. Přijímací řízení. Hodnosti. Odborný vzdělávací proces celníků. Působnost celníků v jiných oblastech státní správy.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti v oblasti celnictví a celního práva v rámci ČR a EU.

Literatura

Nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku. Nařízení Rady (EHS) č. 2913/92 - celní kodex Společenství. Nařízení Rady (EHS) č. 918/83 o systému Společenství pro osvobození od cla. Zákon č. 13/1993 Sb.- celní zákon. Kárník, M. Celní hodnota dnes i po vstupu do EU. Anag, Olomouc, 2003. Žemlička, L. Celní zákon a předpisy související v praxi. Vodnář, Praha, 1992. Brodesser, S. Celnictví v Československu: minulost a přítomnost. Havlík, J. Cla a celní režimy v mezinárodním obchodě. Československá obchodní a průmyslová komora, Praha, 1980. Grúň, L. Finanční právo a jeho instituty, 2. vydání. Linde, Praha, 2006. Galočík, S. a kol. Mezinárodní obchod 2006 - 2007. Nařízení Komise (EHS) č. 2454/93, kterým se provádí zákoník Společenství. Janatka, F., a kolektiv. Obchod v rámci Evropské unie a obchodní operace mimo členské země EU. Aspi, Praha, 2004. Zákon č. 185/2004 Sb., o Celní správě České republiky.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích, plnění úkolů stanovených vedoucím semináře a splnění zápočtového testu.t is essential that those students who would like to get the credit must have attendance at these seminars, they have to complete the tasks assigned by the seminar leader and they must be successful at the written test.

Garant

JUDr. Pavel Matoušek