Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Clo a celnictví 2 (VPK / CEL 2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / CEL 2 - Clo a celnictví 2, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. Světová celní organizace - WCO. Mezinárodní úmluva o harmonizovaném systému popisu a číselného označování zboží.2. Mezinárodní celní spolupráce - Mezinárodní úmluva o vzájemné správní pomoci při předcházení, šetření a potlačování celních deliktů.3. Celní problematika a mezinárodní přeprava zboží - Mezinárodní celní úmluva o přepravě zboží na podkladě karnetu TIR, Mezinárodní úmluva CMR, Mezinárodní úmluva COTIF.4. Celní problematika a výstavy, veletrhy, sportovní akce, výkon povolání (karnet ATA) - Mezinárodní úmluva o dočasném použití zboží (Lisabonská úmluva).5. Celníci a mezinárodní protidrogový boj - Mezinárodní jednotná úmluva o omamných látkách a Mezinárodní úmluva o psychotropních látkách.6. Celníci a boj proti mezinárodnímu terorismu - mezinárodní kontrola zboží s omezením z bezpečnostních důvodů a mezinárodní kontrola technologií a zboží dvojího použití.7. Celní problematika a ochrana přírody - Mezinárodní úmluva o obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin ( Úmluva CITES)8. Celní problematika a ochrana kulturních památek - Mezinárodní úmluva o opatřeních k zákazu a zamezení nedovoleného dovozu, vývozu a převodu vlastnictví kulturních statků.9. Celní problematika a mezinárodní ochrana duševního a průmyslového vlastnictví.10. Celní problematika a původ zboží - preferenční celní sazby, mezinárodní preferenční systémy, mezinárodní ochrana údajů o původu zboží (Mezinárodní preferenční protokoly mnohostranné a dvoustranné, Madridská mezinárodní dohoda o potlačování falešných nebo klamavých údajů o původu zboží.)11. Celní problematika a diplomatické výsady a imunity (Vídeňská úmluva).12. Kolokvium

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti v oblasti mezinárodní celní spolupráce a činnosti celní správy ČR.

Literatura

Matoušek, P. CLO. ASPI, Praha, 2007. Mezinárodní celní úmluva TIR - Ženeva, 14. 11. 1975. Mezinárodní Istambulská úmluva o dočasném užití (ATA), Istambul, 26. 6. 1990. Mezinárodní jednotná úmluva o omamných látkách, New York, 31. 3. 1961. Mezinárodní Madridská dohoda o potlačování falešných nebo klamavých údajů o původu zboží, Madrid. Mezinárodní Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví, Paříž, 20. 3. 1883. Mezinárodní úmluva o harmonizovaném systému popisu a číselného označování zboží - Brusel. 14. 6. 1983. Mezinárodní úmluva o obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, Washington, 3. 3. 1973. Mezinárodní úmluva o opatřeních k zákazu a zamezení nedovoleného dovodu, vývozu a převodu vlastnictví kulturních statků, Paříž, 14. 11. 1970. Mezinárodní úmluva o přepravní smlouvě v mezinárodní silníční nákl. dopravě (CMR). Mezinárodní úmluva o vzájemné správní pomoci při předcházení, šetření a potlačování celních deliktů - Nairobi, 9. 6. 1977. Mezinárodní úmluva o zřízení Rady pro celní spolupráci - Brusel, 15. 12. 1950. Šubert, M. Incoterms 2000: Mezinárodní pravidla pro výklad dodacích doložek. ICC Česká republika, 2000.

Požadavky

Pro získání kolokvia je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném přednášejícím absolvování ústní rozpravy.

Garant

JUDr. Pavel Matoušek