Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňové právo (VPK / DP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / DP - Daňové právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Daňové právo. Daňový systém ČR. Daň z přidané hodnoty - právní úprava, charakteristika, předmět daně, zdanitelná plnění2. Daň z přidané hodnoty - subjekt daně, základ daně, sazby daně, osvobození od daně, daňové přiznání, správa daně3. Spotřební daně a ekologické daně4. Daň z příjmu fyzických osob5. Daň z příjmu právnických osob6. Daň dědická, darovací, z převodu nemovitosti7. Daň z nemovitosti a daň silniční8. Správa daní a poplatků - obecná část9. Správa daní a poplatků - přípravné řízení, vyměřovací řízení10. Správa daní a poplatků - inkasní řízení, opravné řízení11. Správa daní a poplatků - vymáhací řízení12. Daně v EU a harmonizace daní v EUTémata seminářů:1. Daňově právní vztah.2. Daň z přidané hodnoty.3. Daň z příjmů fyzických osob.4. Daň z příjmů právnických osob.5. Daň dědická, darovací a daň z převodu nemovitostí.6. Daň silniční a daň z nemovitostí.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné k orientaci v českém daňovém systému.

Literatura

Mrkývka, P. a kol. Finanční právo a finanční správa. MU, Brno, 2004. Bakeš, M. a kol. Finanční právo, 4. vydání. C. H. Beck, Praha, 2006. Relevantní judikatura. Zákon č. 16/1993 Sb. o silniční dani. Zákon č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty. Zákon č. 261/2007 Sb. o stabilizaci veřejných rozpočtů (ekologické daně). Zákon č. 337/1992 Sb. o správě daní a poplatků. Zákon č. 338/1992 Sb. o daních z nemovitostí. Zákon č. 353/2003 Sb. o spotřebních daních. Zákon č. 357/1992 Sb. o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitosti. Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů. Široký, J. Daně v Evropské unii. Linde, Praha, 2007. Široký, L. a kol. Daňová teorie. C. H. Beck, Praha, 2008. Lubomír Grúň. Finanční právo a jeho instituty. 2004. Nerudová, D. Harmonizace daňových systémů zemí EU. ASPI, Praha, 2008.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře, získání zápočtu a úspěšné zvládnutí zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Zdenka Papoušková, Ph.D.JUDr. Mgr. Taťána Špírková

Vyučující

JUDr. Pavel MatoušekJUDr. Zdenka Papoušková, Ph.D.