Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Banking Law (VPK / EBL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / EBL - Banking Law, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do bankovního práva. Bankovní systém.2) Právní úprava bankovnictví v České republice. Problematika bankovní licence.3) Centrální banky - základní principy a nástroje regulace. Význam ČNB.4) Česká národní banka5) Evropská regulace centrálního bankovnictví.6) Bankovní služby a produkty. Bankovní transakce I7) Bankovní služby a produkty. Bankovní transakce II8) Problematika bankovního tajemství a půjček9) Daňové otázky související s bankovnictvím. Problematika bankovních poplatků.10) Měnové právo I11) Měnové právo II12) Shrnutí základních informací o bankovním právu na území České republiky

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto předmětu získají studenti znalosti z oblasti bankovního práva v ČR, především znalosti o základních institutech bankovního práva, o základních principech a nástrojích regulace centrálních bank, bankovních transakcích, měnovém právu a v neposlední řadě o daňových otázkách.

Literatura

Blinder, A S. Central banking in theory and practice. The MIT Press. Cambridge, Massachusets, 1998. Dyson, K., Marcussen, M. Central banks in the Age of the Euro- Europeanization, Convergence and Power. OXFORD University Press, 2009. Goodhart, Ch. A. E. The Central bank and the financial system. First MIT Press edition. Cambridge, Massachusets, 1995.

Požadavky

Studenti jsou povinni navštěvovat jednotlivé lekce, a to v rozsahu, který předem stanoví vyučující a poté složit závěrečnou zkoušku formou písemného testu.

Garant

JUDr. Mgr. Taťána Špírková