Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Horní a energetické právo (VPK / NHEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / NHEP - Horní a energetické právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. Úvod do horního a energetického práva2. Základy horního práva3. Základy geologického práva4. Horní právo ve vztahu k ochraně životního prostředí5. Energetické právo v mezinárodním a evropském kontextu6. Energetické právo v právní úpravě ČR7. Obnovitelné zdroje energie a jejich právní úprava8. Obchodování s emisemi skleníkových plynů9. Daně z energií a další ekonomické nástroje v horním a energetickém právu10. Atomové právo v mezinárodním a evropském kontextu11. Atomové právo v právní úpravě ČR12. Institucionální souvislosti horního, energetického a atomového práva

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti potřebné k ovládnutí této problematiky. Osvojit si a porozumět právní úpravě platné v oblasti hospodaření s přírodními zdroji a naučit se ji aplikovat v praxi. Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí z vybraných problematik právní úpravy tzv. technické ochrany životního prostředí a výkonu veřejné správy na těchto úsecích.

Literatura

Makarius, R. České horní právo - I. a II. díl. Montanex, Ostrava, 1999. Makarius, R., Luks, J. Horní právo - stanoviska. Montanex, Ostrava, 1999. Bernard, M. Horní právo a ochrana životního prostředí. České právo životního prostředí č. 2/2007 (20). Damohorský, M. a kol. Právo životního prostředí. 3. vydání. Praha: C.H.Beck, 2010. kol. autorů. Trh s elektřinou. Úvod do liberalizované energetiky. Praha, 2011. Vícha, O.:. Zákon o geologických pracích s komentářem, judikaturou a prováděcími a souvisejícími předpisy. 1. vyd. Praha: Leges, 2014. Dvořák, L. Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí s komentářem. ABF, Praha, 2005.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

JUDr. Ondřej Vícha, Ph.D.