Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní právo životního prostředí (VPK / NMPŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / NMPŽP - Mezinárodní právo životního prostředí, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Globální a regionální problémy životního prostředí. Vývoj mezinárodní ochrany životního prostředí a mezinárodního práva ochranyživotního prostředí.2. Koncept udržitelného rozvoje. Principy mezinárodní ochrany a práva životního prostředí.3. Prameny mezinárodního práva životního prostředí. Mezinárodní smlouvy o ochraně životního prostředí a jejich aplikace v právním řáduČR.4. Subjekty mezinárodního práva životního prostředí. Institucionální zabezpečení ochrany životního prostředí na mezinárodní úrovni.5. Evropský soud pro lidská práva a ochrana životního prostředí.6. Odpovědnost států za mezinárodně protiprávní chování v oblasti ochrany životního prostředí. Mezinárodní odpovědnost za škody naživotním prostředí.7. Řešení sporů v mezinárodním právu životního prostředí.8. Aarhuská úmluva: Právo na informace o životním prostředí; účast veřejnosti na ochraně životního prostředí.9. Ochrana ovzduší, ozónové vrstvy a klimatického systému Země.10. Právní úprava ochrany přírody a krajiny v úmluvách globálního a regionálního charakteru. CITES úmluva: mezinárodní obchod sohroženými druhy.11. Ochrana vody a mezinárodních vodních toků, ochrana moří.12. Mezinárodněprávní ochrana životního prostředí před zdroji znečištění

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto předmětu si studenti rozšíří znalosti z oblasti práva životního prostředí, procvičí si analytické a prezentační dovednosti.

Literatura

Šturma, P., Damohorský, M., Ondřej, J., Zástěrová, J., Smolek, M. Mezinárodní právo životního prostředí. I. část (obecná). IFEC, Praha, 2008. Birnie, P., Boyle, A. International Law and the Environment. Oxford University Press, 2002. Šturma, P., Damohorský, M., Ondřej, J., Zástěrová, J., Smolek, M. Mezinárodní právo životníh prostředí . II. část (zvláštní). Praha, IFEC, 2008.

Požadavky

Kolokvium je získáno na základě aktivního zapojení studenta do seminárních aktivit a na základě osvojení si vyučovaných znalostí a dovedností.

Garant

JUDr. Ondřej Vícha, Ph.D.