Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo 2 (VPK / NSP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / NSP2 - Správní právo 2, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Samospráva II.: Územní samospráva. Charta místní samosprávy, Charta regionální samosprávy. Obecní a krajská samospráva (obecné vymezení, znaky).2. Samospráva III.: Obecní samospráva, orgány obcí a jejich působnost. Samostatná a přenesená působnost obce. Dozor nad výkonem samostatné a přenesené působnosti. Právní předpisy obce.3. Samospráva IV.: Krajská samospráva, orgány kraje a jejich působnost. Samostatná a přenesená působnost kraje. Dozor nad výkonem samostatné a přenesené působnosti. Právní předpisy kraje.4. Samospráva V.: Zájmová samospráva.5. Vnitřní správa I.: Jméno a příjmení. Matriky. Evidence občanů. Občanské průkazy a cestovní doklady.6. Vnitřní správa II.: Shromažďování a sdružování občanů. Ochrana osobních údajů. Ochrana utajovaných informací.7. Správa školství.: Veřejná správa na úseku školství. Školy a školská zařízení - právní postavení, zřizovací činnost.8. Vysoké školy. Typy vysokých škol. Státní správa a samospráva vysokých škol, organizace a činnost.9. Správa kultury I.: Státní památková péče.10. Správa kultury II.: Periodický tisk. Rozhlasové a televizní vysílání. Neperiodické publikace.11. Stavební právo: Územní plánování. Územní rozhodování. Povolování staveb. Užívání staveb.12. Policejní právo.: Organizace a úkoly Policie ČR a obecní policie. Oprávnění a povinnosti policistů a strážníků. Služební a pracovní poměry policistů a strážníků.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvují tuto část kurzu Správní právo, získají znalosti a dovednosti k aplikaci zvláštních správněprávních úprav, s nimiž se budou v rámci své právní praxe setkávat nejčastěji.

Literatura

Sládeček, V. Obecné správní právo. 2. vydání. ASPI, Praha, 2009. Jurníková, J. a kol. Správní právo - zvláštní část. MU, Brno, 2004. Kadečka, S. Právo obcí a krajů v České republice. C. H. Beck, Praha, 2003. Hendrych, D. a kol. Správní právo. Obecná část, 7. vydání. Praha, C. H. Beck, 2009. Hegenbart, M. - Sakař, B. Stavební zákon - komentář. C. H. Beck, Praha, 2008. Škoda, J. - Vavera, F. - Šmerda, R. Zákon o policii s komentářem. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 2009.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

prof. JUDr. Vladimír Sládeček, DrSc.

Vyučující

JUDr. Kateřina Frumarová, Ph.D.JUDr. Monika Horáková, Ph.D.JUDr. Lucia Madleňáková, Ph.D.JUDr. Olga Pouperová, Ph.D.prof. JUDr. Vladimír Sládeček, DrSc.JUDr. Martin Škurek, Ph.D.