Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo 3 (VPK / NSP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / NSP3 - Správní právo 3, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Postupy ve veřejné správě I.: Postupy ve VS a jejich členění. Historický vývoj právní úpravy postupů při vydávání správních aktů. Srovnání správního řízení a soudního (občanskoprávního) řízení. Správní uvážení a neurčité právní pojmy. Analogie ve správním právu.2. Postupy ve veřejné správě II.: Struktura správního řádu. Vymezení působnosti správního řádu, postupy a subjekty.3. Postupy ve veřejné správě III.: Základní zásady činnosti správních orgánů, předchozí právní úprava. Obecně k zásadám činnosti správních orgánů, k jednotlivým zásadám podle správního řádu.4. Správní řízení I.: Pojem, procesní principy, správní orgány, příslušnost (postoupení pro nepříslušnost, změny příslušnosti, spory), úřední osoby, oprávněné úřední osoby, vyloučení, kolegiální správní orgány.5. Správní řízení II.: Účastníci správního řízení a ostatní subjekty správního řízení, vymezení, způsobilost, zastupování, práva a povinnosti, úkony účastníků, dotčené správní orgány.6. Správní řízení III.: Vedení řízení, úkony správních orgánů, lhůty a počítání času, ochrana proti nečinnosti, postup před zahájením řízení.7. Správní řízení IV.: Řízení v prvním stupni (zahájení řízení, ústní jednání, místní šetření, dokazování, zajištění účelu a průběhu řízení). Přerušení a zastavení řízení. Zvláštní postupy v některých řízeních (část III. SŘ - stručný náhled).8. Správní řízení V.: Rozhodnutí (obsah, forma náležitosti, oznámení, právní moc a vykonatelnost, zvláštní druhy a formy rozhodnutí, nicotnost, nové rozhodnutí, výkon rozhodnutí - stručný náhled).9. Správní řízení VI.: Opravné a dozorčí prostředky ve správním řízení - vymezení pojmů. Opravné prostředky: odvolání, rozklad, odpor, námitky, obnova řízení (na návrh). Dozorčí prostředky: obnova řízení (ex offo), přezkumné řízení, řízení o prohlášení nicotnosti, atrakce a další prostředky k odstranění nečinnosti.10. Správní řízení VII.: Zvláštní druhy řízení - řízení podle stavebního zákona, řízení o přestupcích.11. Opatření obecné povahy a další úkony: postupy při vydávání a přezkoumávání OOP.12. Veřejnoprávní smlouvy: Postup při uzavírání veřejnoprávních smluv, změny, přezkoumávání a spory z veřejnoprávních smluv.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvují Správní právo 3 získají znalosti a dovednosti k tomu, aby v postavení správního organ mohli vest správní řízení nebo v postavení zástupce účastníka správního řízení mohli účinně hájit jeho zájmy.

Literatura

Sládeček, V. Obecné správní právo. 2. vydání. ASPI, Praha, 2009. Skulová, S. a kol. Správní právo procesní. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 2008. Kolektiv autorů. Historický vývoj úpravy správního řízení a dalších postupů ve veřejné správě (1918-2005). Periplum, Olomouc, 2007. Hendrych, D. a kol. Správní právo. Obecná část, 7. vydání. Praha, C. H. Beck, 2009. Vedral, J. Správní řád - komentář. Bova Polygon, Praha, 2006.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích, plnění úkolů stanovených vedoucím semináře a splnění zápočtového testu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

prof. JUDr. Vladimír Sládeček, DrSc.

Vyučující

prof. JUDr. Vladimír Sládeček, DrSc.