Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní soudnictví (VPK / NSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / NSS - Správní soudnictví, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Pojem správního soudnictví. Role správního soudnictví v systému dělby moci a při ochraně základních práv a svobod. Historické a soudobé modely správního soudnictví ve světě.2. Historie českého správního soudnictví od 2. poloviny 19. století do současnosti. Základní parametry soudobé úpravy českého správního soudnictví a role ústavního soudnictví při jejím vzniku. Veřejná a soukromá subjektivní práva. Vztah institucí a procedur. Role správní judikatury při tvorbě práva (soudcovské právo, precedenty, judikatorní odklon).3. Instituce správního soudnictví: specializované senáty krajských soudů, Nejvyšší správní soud, zvláštní senát podle zákona č. 131/2002 Sb. Vnitřní struktura Nejvyššího správního soudu (rozšířený senát, plénum, kolegia, speciální senáty - "volební", "kompetenční", role předsedy soudu). Samosoudci a senáty. Občanskoprávní soudnictví a kontrola veřejné správy (institucionální aspekty řízení dle části páté o. s. ř.).4. Pravomoc a příslušnost ve správním soudnictví. "Veřejnoprávní" versus "soukromoprávní" správní soudnictví, správní soudnictví versus "běžné" občanské soudní řízení, správní soudnictví versus řízení před orgánem moci výkonné - řešení sporů o kompetence.5. Obecné otázky řízení: Podmínky řízení (mj. účastenství, zastoupení, překážky řízení), veřejnost a ústnost řízení, dokazování aj. Přípustnost a důvodnost návrhu. Způsob rozhodování soudů a typy a náležitosti soudních rozhodnutí. Uspokojení navrhovatele. Zatímní úprava poměrů (předběžné opatření, odkladný účinek žaloby).6. Řízení před krajskými soudy - přehled jednotlivých typů řízení, shody a rozdíly. Kombinace žalob v rámci procesní taktiky, vztah subsidiarity a speciality mezi jednotlivými typy žalob.7. Žaloba proti rozhodnutí správního orgánu I.: Pojem "rozhodnutí" ve smyslu s. ř. s., vyloučení soudního přezkumu, koncentrace řízení a přezkum v mezích žalobních námitek versus zásada oficiality. Obsah soudního rozhodnutí.8. Žaloba proti rozhodnutí správního orgánu II.: Přehled nejčastějších žalob podle jednotlivých oblastí práva se zaměřením na typické sporné právní otázky posuzované správními soudy a na procesní důsledky a zvláštnosti z toho vyplývající (daňové právo, právo sociálního zabezpečení, azyl, stavební právo, správní trestání).9. Zásahová žaloba. Nečinnostní žaloba.10. Zvláštní typy řízení: Řízení o návrhu na zrušení opatření obecné povahy, kompetenční žaloby, volební soudnictví, soudnictví ve věcech politických stran.11. Opravné prostředky ve správním soudnictví. Kasační stížnost - povaha a význam, rozsah přezkumu, důvody, zvláštnosti řízení (např. nepřijatelnost kasační stížnosti). Obnova řízení.12. Předběžná otázka k Soudnímu dvoru ES ve správním soudnictví. Správní soudnictví a ústavní soudnictví.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvovali tento předmět získají znalosti a dovednosti nezbytné k tomu, aby v postavení správního soudu mohli vést soudní řízení správní nebo v postavení zástupce účastníka takového řízení mohli účinně hájit jeho oprávněné zájmy.

Literatura

Vopálka, V. a kol. Soudní řád správní: komentář. C. H. Beck, Praha, 2004. Součková, M. - Lavický, P. - Šiškeová, S. Soudní řád správní s judikaturou a souvisejícími předpisy. C. H. Beck, Praha, 2008. Žišková, M. - Brothánková, J. Soudní řád správní s poznámkami a judikaturou. Linde, Praha, 2006.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Ing. Filip Dienstbier, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Ing. Filip Dienstbier, Ph.D.JUDr. Jan Passer, Ph.D.