Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účast veřejnosti na veřejné správě (VPK / NÚVVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / NÚVVS - Účast veřejnosti na veřejné správě, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem veřejnost. Role veřejnosti při ochraně veřejných zájmů. Aarhuská úmluva a její transpozice v českém právním řádu.2. Právo na informace.3. Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.4. Místní referendum. Aktivní a pasivní volební právo.5. Realizace práva shromažďovacího, sdružovacího a petičního.6. Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvují tento kurz, získají znalosti o možnostech účasti veřejnosti na veřejných záležitostech.

Literatura

Klíma, K. a kol. Komentář k Ústavě a Listině. A. Čeněk, Plzeň, 2005. Sládeček, V. Obecné správní právo. 2. vydání. ASPI, Praha, 2009. Hendrych, D. a kol. Správní právo. Obecná část, 7. vydání. Praha, C. H. Beck, 2009. Damohorský, M. a kol. Právo životního prostředí, 2. vydání. C. H. Beck, Praha, 2007. Skulová, Průcha, Havlan, Kadečka. Správní právo procesní. Eurolex Bohemia, Praha, 2005. Sládeček, V., Pouperová, O. a kol. Správní právo. Zvláštní část. Leges, Praha, 2011. Kužílek, O., Žantovský, M. Svoboda informací (Svobodný přístup k informacím v právním řádu ČR). Linde, Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, splnění dvou seminárních úkolů, prokázání požadovaných znalostí v rozsahu stanovených témat.