Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo sociálního zabezpečení (VPK / PRSZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / PRSZA - Právo sociálního zabezpečení, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojmy sociální zabezpečení, sociální stát, sociální politika, sociální události.2. Zásady sociálního zabezpečení, prameny práva, faktory ovlivňující tvorbu a úroveň sociálního zabezpečení.3. Nemocenské pojištění I.: pojem, principy, právní vztah nemocenského pojištění, osobní rozsah pojištění.4. Nemocenské pojištění II.: věcný rozsah pojištění, podmínky nároku na dávky, způsob výpočtu, dočasná pracovní neschopnost.5. Důchodové pojištění I.: pojem, význam, základní principy, důchodové právní vztahy (pojem, druhy), osobní rozsah.6. Důchodové pojištění II.: druhy důchodů, důchodové schéma a důchodová formule.7. Organizace na úseku nemocenského a důchodového pojištění.8. Řízení na úseku nemocenského a důchodového pojištění.9. Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti- poplatníci pojistného a odvod pojistného10. Zdravotní pojištění - vymezení, principy, osobní a věcný rozsah, plátci pojistného, odvod pojistného11. Životní a existenční minimum: pojem, uplatnění v sociálním zabezpečení.12. Státní sociální podpora: pojmové znaky, význam, organizace, řízení při poskytování dávek státní sociální podpory.13. Sociální pomoc: pojem, principy sociální pomoci a sociální péče, životní minimum, sociální potřebnost, sociální skupiny, dávky a služby sociální péče, organizace sociální péče a řízení.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvovali tento předmět, získají znalosti a dovednosti nezbytné k orientaci v systému sociálního zabezpečení; budou schopni správně posoudit nárok osoby z hmotněprávního hlediska i správně provést správní řízení ve věci v pozici správního orgánu nebo v pozici zástupce efektivně hájit zájmy jednotlivce.

Literatura

" Praktikum z práva sociálního zabezpečení podle právního stavu k 1. 10. 2015. 4. aktualizované a přepracované vydání. Praha: Leges, 2015. Veselý, J., a kol. Právo sociálního zabezpečení. 1. vydání. Praha: Linde Praha, 2013. " odborné časopisy Zaměstnání a podnikání, Národní pojištění, Práce a sociální politika, Práce a mzda. Beck, P., Hacaperková D., Králová, J., Niederle, P. Dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky pro osoby se zdravotním postižením. Olomouc: ANAG, 2012. Přib, J., Voříšek, V. Důchodové předpisy s komentářem 2012. 7. aktualizované vydání. Olomouc: ANAG, 2012. Ženíšková, M. Pojistné na sociální zabezpečení zaměstnavatelů, zaměstnanců, OSVČ a dobrovolně důchodově pojištěných s komentářem a příklady k 1. 1. 2014. Olomouc: ANAG, 2014. Tröster, P. a kol. Právo sociálního zabezpečení. 6. přepracované vydání. Praha: C. H. Beck, Praha, 2013. Králová, J., Rážová, E. Sociální služby a příspěvek na péči 2012. 4. vydání. Olomouc: ANAG, 2012. Galvas, M., Gregorová, Z. Sociální zabezpečení. 2. vydání. MU Brno, 2005. Břeská, N., Burdová, E., Kepková, M., Vránová, L. Státní sociální podpora s komentářem a příklady 2012. 14. aktualizované vydání. Olomouc: ANAG, 2012. Ženíšková, M., Přib, J. Zákon o nemocenském pojištění s komentářem a příklady od 1. 1. 2015. 8. vydání. Olomouc: ANAG, 2015. Brejcha, A., Šantrůček, V., Kalinová, L. Zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. Komentář. Codex, Praha, 1996. Červinka, T. Zdravotní pojištění zaměstnavatelů, zaměstnanců a OSVČ s komentářem a příklady 2015. Olomouc: ANAG, 2015.

Požadavky

Zápočet: - docházka do seminářů - povolena jedna absence, další nutno nahradit písemným zpracováním příkladu - písemný test (nebo absolvování 2 dílčích písemných testů během semestru)Zkouška - ústní

Garant

JUDr. Gabriela Halířová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Gabriela Halířová, Ph.D.