Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo III. (VPK / SP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / SP3 - Správní právo III., Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vnitřní správa: Jméno a příjmení. Matriky. Evidence občanů. Občanské průkazy a cestovní doklady, shromažďování a sdružování občanů, chrana osobních údajů, ochrana utajovaných informací.2. Správa školství: Veřejná správa na úseku školství. Školy a školská zařízení - právní postavení, zřizovací činnost, vysoké školy.3. Správa kultury: Státní památková péče, periodický tisk, rozhlasové a televizní vysílání, neperiodické publikace.4. Stavební právo: Územní plánování. Územní rozhodování. Povolování staveb. Užívání staveb.5. Policejní právo: Organizace a úkoly Policie ČR a obecní policie. Oprávnění a povinnosti policistů a strážníků. Služební a pracovní poměry policistů a strážníků.6. Vyvlastnění. Veřejné užívání: Vyvlastnění a omezení vlastnických práv, účel, podmínky, postup. Veřejné užívání, druhy, podmínky.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvují tuto část kurzu Správní právo, získají znalosti a dovednosti k aplikaci zvláštních správněprávních úprav, s nimiž se budou v rámci své právní praxe setkávat nejčastěji.

Literatura

Sládeček, V. Obecné správní právo, 2. vydání. Praha, ASPI, 2009. Jurníková, J. a kol. Správní právo - zvláštní část. MU, Brno, 2004. Kadečka, S. Právo obcí a krajů v České republice. C. H. Beck, Praha, 2003. Hendrych, D. a kol. Správní právo. Obecná část, 7. vydání. Praha, C. H. Beck, 2009. Hegenbart, M. - Sakař, B. Stavební zákon - komentář. C. H. Beck, Praha, 2008. Škoda, J. - Vavera, F. - Šmerda, R. Zákon o policii s komentářem. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 2009.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, plnění domácích úkolů, prokázání požadovaných znalostí v rozsahu stanovených témat.

Garant

JUDr. Ing. Filip Dienstbier, Ph.D.JUDr. Monika Horáková, Ph.D.JUDr. Olga Pouperová, Ph.D.prof. JUDr. Vladimír Sládeček, DrSc.

Vyučující

prof. JUDr. Vladimír Sládeček, DrSc.