Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo hmotné - zvláštní část (VPK / SPHZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / SPHZV - Správní právo hmotné - zvláštní část, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Úvod do problematiky předmětu, správní právo, zvláštní část a jeho věcné úseky.2. Veřejná správa na úseku školství, školství primární, sekundární, terciární.3. Právní postavení vysokých škol.4. Veřejná správa na úseku zdravotnictví.5. Veřejné zdravotní pojištění. Komory. Lázeňství.6. Správa policie , Policie ČR.7. Správa na úseku kultury. Péče o kulturní památky.8. Správa stavební, územní plánování.9. Správa stavební, stavební řád.10. Správa stavební a institut vyvlastnění.11. Vnitřní správa, věci osobního stavu.12. Pobyty cizinců na území ČR.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvují tento kurz, získají orientační znalost právní úpravy vybraných resortů úseků veřejné správy v ČR.

Literatura

Sládeček,V., Pouperová, O. a kol. Správní právo - zvláštní část. Praha: Leges, 2014.

Požadavky

Účast na seminářích.Zkušební okruhy:1. Správní právo hmotné, zvláštní část, členění a stručná charakteristiky vybraných úseků veřejné správy.2. Veřejné vysoké školy, právní postavení, členění, orgány, akademická obec, vnitřní předpisy, studium, práva a povinnosti studenta3. Veřejné vysoké školy, státní a soukromé vysoké školy, právní předpoklady pro jejich fungování.4. Orgány a základní instituty na úseku předškolního vzdělávání a základních škol. Povinná školní docházka, předpoklady a podmínky pro její odklad.5. Předpoklady a podmínky studia na středních a vyšších odborných školách, ukončování studia na těchto školách.6. Právní postavení soukromých a církevních škol, specifika na tomto úseku.7. Školský rejstřík. Školská právnická osoba. Akreditace dle školského zákona.8. Rozhodovací pravomoci ředitele školy.9. Správa zdravotnictví - orgány a základní instituty. Péče o zdraví, ochrana veřejného zdraví.10. Samospráva na úseku zdravotnictví. Komory.11. Veřejné zdravotní pojištění. 12. Lázeňství.13. Policie ČR, organizace a struktura bezpečnostních a ochranných složek, právní postavení policisty, donucovací prostředky, právní předpoklady pro bezprostřední zákrok. 14. Policie obecní, strážník a jeho práva a povinnosti. Donucovací prostředky.15. Památková péče a kulturní památky, orgány, ochrana, prohlašování, institut vyvlastnění, předkupní právo.16. Stavební řád, systematika, základní pojmy a instituty, organizace veřejné správy na tomto úseku.17. Územní plánování.18. Právní předpoklady pro povolování staveb a jejich realizaci. Rozhodování na úseku správy stavební.19. Právní předpoklady a podmínky pro naplnění institutu vyvlastnění.20. Vnitřní správa.

Garant

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.

Vyučující

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.