Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa a tvorba práva (VPK / VSTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / VSTP - Veřejná správa a tvorba práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1.-2. Ústavní a zákonný základ normotvorby ve veřejné správěÚvod do problematiky, seznámení se základní literaturou a prameny práva na tomto úseku.Ústavní a zákonné předpoklady pro normotvorbu na místní úrovni veřejné správy. Samospráva a tvorba práva. Odvozená normotvorba, pojem, charakteristika. Podzákonné právní předpisy, jejich význam, úloha, soulad se zákonem. Vztah normativní a řídící činnosti ve veřejné správě.3. - 4. Proces tvorby právních předpisů ve veřejné správěLegislativní subjekty obecně. Subjekty tvorby práva, specifika v oblasti veřejné správy, legislativní orgán - úsek státní správy a úsek územní samosprávy. Metodika tvorby právního předpisu. Legislativní proces, pojem, charakteristika, legislativní záměr, návrh, připomínkové řízení, projednávání, schvalování, vyhlášení, platnost, účinnost, změna, zrušení právního předpisu, evidence, přístupnost právního předpisu pro adresáta, problematika dálkového přístupu k právním předpisům územní veřejné správy.5. - 6. Legislativně technická pravidla. Dozor nad normotvorbou ve veřejné správě.Specifika při tvorbě obecně závazných vyhlášek obcí a krajů s ohledem na výkon samosprávy veřejnoprávní korporací, problematika ukládání povinností pro subjekty. Právní předpoklady pro vydání nařízení na úrovni místní státní správy. Legislativní technika při tvorbě obecně závazných vyhlášek a nařízení, sdílnost, srozumitelnost, systematika právního předpisu, nadpis, úvodní věta, novela, citace, zkratky. Problematika sankčních ustanovení. Dozor nad normotvorbou. Ústavní soud a územní normotvorba.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvují tento kurz, získají podrobnou znalost právní úpravy resortu školství.

Literatura

Knapp, V. Teorie práva. 1. vyd. C. H. Beck, Praha, 1995. Gadasová, D., Kapplová, O. Aktuální otázky reformy veřejné správy, Acta Universitatis Brunensis, Iuridica No 229, Sborník příspěvků z konference. MU, Brno, 2000. Gadasová, D. K některým otázkám tvorby práva na místní úrovni veřejné správy, Iuridica, Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. UP, Olomouc, 2002. Gadasová, D. K některým otázkám veřejné správy, Acta Universitatis Palackianae Olomucensis, Facultas Iuridica. UP, Olomouc, 1998. Šín, Z. Tvorba práva, pravidla, metodika, technika. C. H. Beck, Praha, 2005. ISBN 80-7179-832-0.Gadasová, D., Daubnerová, A. Veřejná správa, vybrané otázky vztahující se k normotvorbě. UP, Olomouc, 1999.

Požadavky

Předpoklad ke kolokviu: vypracování právního předpisu (na úrovni obce/kraje), vč. důvodové zprávy a popisu postupu při projednávání a schvalování tohoto právního předpisu. Tato práce bude součástí prezentace u ústní částí kolokvia.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.