Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. organiz. a činnosti veřejné správy (VPK / ZOVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPK / ZOVS - Zákl. organiz. a činnosti veřejné správy, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Úvod do předmětu, základní pojmy a instituty. Právo veřejné, právo soukromé. Veřejná správa, správa soukromá. Veřejná správa, státní správa, samospráva. Samospráva a její členění.2. Správní právo jako samostatné právní odvětví našeho právního řádu, vztah správního práva k ostatním právním odvětvím.3. Prameny správního práva, charakteristika a členění. Normy správního práva, působnost. Publikace, platnost, účinnost právních předpisů na úrovni územní veřejné správy.4. Projevy činnosti veřejné správy. Správní akt a další akty veřejné správy plynoucí ze správní činnosti.5. Právní základ organizace veřejné správy v ČR.6. Územní samospráva, obec.7. Územní samospráva, kraj.8. Územní samospráva, hlavní město Praha, specifika.9. Zákonnost ve veřejné správě, právní záruky zákonnosti.10. Veřejná správa a správní trestání. Správní delikt, pojem, typy.11. Odpovědnost ve veřejné správě.12. Etické a morální aspekty při výkonu veřejné správy, podíl občana na místní správě.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvují tento kurz, získají znalosti fungování veřejné správy v ČR.

Literatura

Sládeček, V. Obecné správní právo. 3. vydání. ASPI, Praha, 2013. Hendrych,D. Správní právo, obecná část. 8. vydání. Praha: C. H. Besck, 2012. Průcha, P. Správní právo - obecná část, 6. vydání. MU Doplněk, Brno, 2004. Gadasová, D., Polián, M. Správní právo, právní základ veřejné správy /1-4/. UP, Olomouc, 2000.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.

Vyučující

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.